Reconstrucţie după fenomenele meteo extreme
Guvernul român a alocat aproape 8 milioane de euro pentru judeţe din vestul şi centrul ţării afectate de furtuni.
Roxana Vasile, 22.09.2017, 11:23
Zece judeţe din vestul şi centrul României, traversate de furtunile din ultima perioadă, primesc de la Guvern fonduri de 36 de milioane de lei, echivalentul a aproape 8 milioane de euro. Este o primă tranşă din ajutoarele promise, iar banii sunt destinaţi reparaţiilor urgente ale clădirilor de interes public. Cu precizări, vicepremierul Sevil Shhaideh: Vorbim de o sumă de peste 36 de milioane de lei pentru reparaţii la 16 spitale, 23 de dispensare, peste 251 de unităţi şcolare – grădiniţe, şcoli, licee sau colegii, posturi de poliţie, biserici şi alte unităţi de interes public.”
În săptamâniile viitoare, în funcţie de evaluările din teritoriu, urmează să mai fie alocate şi alte sume din fondul de intervenţie pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale. Duminica trecută, o vijelie de numai 15-20 de minute a făcut victime aproape cât un uragan: 8 morţi şi circa 140 de răniţi. Furtuna, de o violenţă nemaiîntâlnită, a făcut ravagii în 15 judeţe din vest, centru şi nord. În peste 200 de localităţi, vântul puternic, cu viteze chiar şi de peste 120 km/h, a rupt şi doborât sute de copaci, dar şi stâlpi de iluminat public, a smuls acoperişuri şi panouri stradale sau a răsturnat vehicule.
Alimentarea cu apă potabilă şi energie electrică a fost, local, întreruptă. Temporar, au fost blocate drumuri. Reţeaua feroviară din zonă a fost grav perturbată. Cel mai afectat de vijelie a fost judeţul Timiş, din vest. Evenimentele de duminica trecută au pus pe jar autorităţile, care s-au temut ca un episod similar să nu se producă ulterior, miercuri şi joi, în aproape toată ţara, care a fost măturată de furtuni. Încă 3 oameni au murit. Din fericire, însă, pagubele materiale au fost mult mai mici.
Confruntată, şi în trecut, nu de puţine ori cu furia naturii, România trebuie să se doteze cu un sistem performant de avertizare a populaţiei, aşa cum există în alte ţări europene în caz de calamităţi. De aceea, premierul Mihai Tudose a precizat că, de două ori pe săptămână, vicepremierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Transmisiuni Speciale şi cu cei patru operatori de telefonie mobilă din ţară, pentru a pune la punct acest sistem.
Mihai Tudose: “Au loc întâlniri de lucru, împreună cu domnul vicepremier Ciolacu, cu ANCOM, IGSU, STS şi cei patru operatori de telefonie mobilă, pentru a implementa sistemul RoAlert, aşa i-am spus noi, pentru a anunţa, în timp util, imediat după ce apare o avertizare de orice natură, care pune în pericol vieţile oamenilor, să poată fi primită pe telefonul mobil, să intre automat.”
Potrivit specialiştilor, pe fondul încălzirii globale, fenomenele meteo extreme pentru care timpul de alertare este foarte de scurt ar putea să devină, în viitorul apropiat, o obişnuinţă.