Reacţii româneşti la noua lege a educaţiei din Ucraina
Autorităţile române caută soluţii pentru a diminua impactul negativ al noii legi ucrainene a Educaţiei asupra elevilor etnici români.
Roxana Vasile, 27.09.2017, 12:45
Reacţiile româneşti la decizia preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, au curs, marţi, după ce liderul de la Kiev a promulgat controversata lege de Educaţiei. Bucureştiul regretă că, în pofida tuturor apelurilor sale pe lângă partea ucraineană, preşedintele Poroşenko a semnat actul normativ care diminuează semnificativ predarea în limbile minorităţilor, deci implicit şi în română.
Ministerul de Externe a anunţat că va continua demersurile pe lângă autorităţile internaţionale pentru a semnala impactul negativ al legii. Vor continua, în egală măsură, acţiunile în plan bilateral, pentru ca românii din Ucraina să poată continua să înveţe în română. Ministrul de externe Teodor Meleşcanu, în exclusivitate pentru postul nostru de radio, a declarat: Ceea ce este important pentru noi este ca românii să aibă siguranţa că îşi pot continua studiile la un nivel cât mai înalt în limba maternă. Tocmai de aceea, am convenit să aibă loc o întâlnire între miniştrii Educaţiei din România şi Ucraina, astfel încât să se discute concret cu curricula, cu materiile pe masă, unde este nevoie să avem materii în limba ucraineană şi care sunt materiile, evident, importante pe care trebuie să le avem în limba română.
Între timp, Ministerele Educaţiei şi pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni de la Bucureşti pregătesc un act normativ prin care elevii etnici români din Ucraina să fie sprijiniţi să înveţe în limba maternă. Ministrul pentru Relaţia cu românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a făcut precizări: Ministerul românilor de pretutindeni, împreună cu Ministerul Educaţiei, pregătim un act normativ care să ne permită să acordăm un pachet educaţional pentru elevii etnici români din Ucraina, astfel încât aceştia să poată opta în continuare, până la intrarea legii în vigoare, pentru învăţământul în limba română. De asemenea, vom încerca să discutăm cu partea ucraineană modalităţi prin care să obţinem un regim separat pentru etnicii români din Ucraina, astfel încât să menţinem formula actuală a învăţământului în limba română.
Demersuri face şi Parlamentul României, care a anunţat că o delegaţie formată din deputaţi şi senatori va face, în cel mai scurt timp posibil, o vizită la Kiev, pentru a iniţia un dialog politic cu autorităţile ucrainene competente în scopul soluţionării, conform standardelor europene, a situaţiei create de promulgarea legii Educaţiei în raport cu învăţământul în limba maternă a minorităţilor naţionale. Până atunci, un grup de parlamentari români s-au întâlnit, deja, la Bucureşti, cu ambasadorul ucrainean în România, Oleksandr Bankov, care a dat asigurări că nicio şcoală unde predarea este acum în limba minorităţilor nu se va închide, iar profesorii nu vor fi daţi afară. Diplomatul şi-a amintit, cu această ocazie, de sprijinul constant acordat de România pentru integrarea ţării sale în Uniunea Europeană.