Reacţii româneşti la criza din Ucraina
România îşi reiterează susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi atrage atenţia asupra riscului de formare a unui arc de conflicte prelungite în jurul Mării Negre.
Roxana Vasile, 14.04.2014, 12:49
România susţine integritatea teritorială a Ucrainei, condamnă încercările de destabilizare a acestei ţări şi atrage atenţia asupra riscului de formare a unui arc de conflicte prelungite în jurul Mării Negre. Cu acest mesaj a mers, luni, la Luxemburg, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din Uniunea Europeană, ministrul de externe Titus Corlăţean. Cetăţenii – a mai spus el – nu au de ce să-şi facă preocupări legate de securitatea lor naţională, din moment ce România este membră a NATO, dar ceea ce se întâmplă în statul cu care se învecinează la nord nu poate să nu fie preocupant şi cu influenţe extrem de serioase.
Cât despre preşedintele Traian Băsescu, acesta a calificat drept absolut firesc demersul autorităţilor ucrainene de a restabili ordinea în estul ţării, unde persoane şi grupări înarmate pro-ruse au ocupat, în ultimele zile, clădiri administrative. Potrivit şefului statului, existenţa masivă a trupelor Federaţiei Rusiei la frontiera de est şi de sud-est a Ucrainei încurajează ceea ce se întâmplă în estul acestei ţări.
Mai mult decât atât, apariţia, din nou, pe teritoriul ucrainean a soldatului neidentificabil, dar foarte bine instruit – toate acestea pun un mare semn de întrebare asupra implicării ruse în Ucraina. În acest context, Traian Băsescu nu a făcut un secret din a spune că, de la instalarea administraţiei Obama la Casa Albă, când a înţeles că Statele Unite se retrag din Europa de Est şi îşi concentrează politica externă pe zona Asia-Pacific, el le-a avertizat că fac o greşeală strategică. De ce? Pentru că, în opinia sa, Uniunea Europeană nu este suficient de solidară şi unitară pentru a substitui lipsa din regiune a SUA atât din punct de vedere al securităţii, cât şi al dezvoltării democratice, pârghiile de care comunitatea europeană dispune pentru a gestiona derapaje precum cel din Ucraina fiind mult prea slabe.
Sunt departe de a fi un anti-rus – a mai spus Traian Băsescu – dar Moscova trebuie să înţeleagă că a ratat o ocazie extraordinară de a avea o relaţie foarte bună cu România prin preşedintele ei. La începutul lunii, Rusia, prin purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, a criticat unele declaraţii ale liderilor români faţă de situaţia din Ucraina, subliniind că o deteriorare a relaţiilor dintre Bucureşti şi Moscova nu este în interesul nimănui.
Tentaţia diplomaţiei ruse de a transfera criza gravă pe care Federaţia Rusă o traversează, în prezent, în raport cu comunitatea europeană şi euro-atlantică înspre zona relaţiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi greşită – au replicat autorităţile de la Bucureşti. România a susţinut şi continuă să susţină, împreună cu partenerii din UE şi NATO, necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.