Reacții românești la atacarea Israelului
Lideri din întreaga lume, inclusiv din România, au condamnat atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului.
Corina Cristea, 15.04.2024, 12:15
Respins în proporție de 99% și fără a produce pagube considerabile, atacul iranian cu sute de drone și rachete asupra Israelului, de sâmbătă noapte, a depășit însă un prag – în decenii de antagonism între cele două țări nu a existat niciodată până acum un atac al Iranului în interiorul Israelului. Riposta era aşteptată de mai multe zile, după ce şapte militari iranieni de elită au fost ucişi în Siria pe 1 aprilie, într-un bombardament asupra Consulatului iranian de la Damasc, atribuit Israelului.
Nu ştim cu exactitate de ce Israelul a efectuat atacul din Siria, spun analiştii, dar Iranul a fost forţat să răspundă pentru imaginea internă şi pentru a-şi demonstra puterea în regiune. Tactica aleasă de Teheran, asemănătoare celei folosite de ruşi în Ucraina, a fost să copleşească apărarea israeliană prin numărul de proiectile. Doar că sistemul antiaerian al Israelului este mult mai performant şi a fost ajutat de avioane de luptă aliate americane şi britanice. Teheranul susţine că problema este acum încheiată. Ceea ce se va întâmpla în continuare ține însă de decizia Israelului de a intensifica sau nu ciclul de represalii. Într-o primă reacție, cabinetul lărgit al Israelului, reunit în cursul nopţii într-un buncăr din cartierul general de la Tel Aviv, i-a împuternicit pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării, Yoav Galant, şi pe ministrul Beni Gantz cu pregătirea reacţiei la agresiunea militară iraniană.
“Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”, a declarat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un apel la “reţinere maximă” în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului.
Lideri din întreaga lume au condamnat atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului. Preşedintele american, Joe Biden a reafirmat sprijinul neclintit pentru Israel, iar Rusia a cerut părţilor să dea dovadă de reţinere. Cu obiectivul declarat de a contribui la detensionarea situaţiei şi la întărirea securităţii în regiune, Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, a convocat o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe ai statelor membre ale UE, reuniune ce va avea loc marţi şi în care se va discuta despre atac.
La București, președintele Klaus Iohannis a transmis că România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Isrelului. “Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile şi facem apel la evitarea unei escaladări regionale ulterioare”, este mesajul șefului statului român.
„Condamnăm cu fermitate acest atac şi susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor săi”, a scris în mesajul său și premierul Marcel Ciolacu, subliniind că România este pe deplin solidară cu poporul israelian. Nu în ultimul rând, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a transmis, duminică, un mesaj Patriarhului Ierusalimului, în urma atacului cu drone şi rachete al Iranului, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de escaladarea conflictului militar.