Reacţii la situaţia din zona Golfului
România monitorizează îndeaproape situaţia din Orientul Mijlociu.
Roxana Vasile, 13.01.2020, 12:15
România, prin Ministerul de Externe, a anunţat că monitorizează îndeaproape situaţia, după ce Iranul a recunoscut că a doborât, săptămâna trecută, în plin haos politic în Orientul Mijlociu, un avion ucrainean civil. Potrivit diplomaţiei de la Bucureşti, acest lucru include şi urmărirea respectării Convenţiei de la Viena, ce reglementează relaţiile diplomatice şi libertatea de adunare în spaţiul public.
Sute de studenţi s-au adunat, sâmbătă seară, la Teheran, ca răspuns la invitaţia de a aduce un omagiu celor 176 de victime ale Boeingului 737 ucrainean, în majoritate iraniene şi canadiene, doborât, miercuri, ‘din greşeală’ – cum au precizat autorităţile – de o rachetă iraniană, imediat după decolarea de pe aeroportul din Teheran.
Corpul Gardienilor Revoluţiei – armata ideologică a ţării – şi-a asumat răspunderea pentru doborârea aeronavei de pasageri care efectua zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International. În mod regretabil, rachetele trase din cauza unei erori umane au dus la prăbușirea îngrozitoare a avionului ucrainean și la moartea a 176 de oameni nevinovați. Investigația continuă, pentru a clarifica și judeca această mare tragedie și greșeală impardonabilă. Republica Islamică Iran regretă profund această greșeală dezastruoasă. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile îndurerare. Sincere condoleanțe!” – a scris preşedintele Hassan Rohani pe Twitter.
În replică, omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, a declarat că Kiev-ul așteaptă ca Teheranul să facă o investigaţie completă, vinovații să fie pedepsiţi și să existe şi despăgubiri din partea Iranului. La rândul său, premierul canadian, Justin Trudeau, a declarat că se așteaptă la o cooperare deplină a autorităților iraniene în investigația privind doborârea avionului ucrainean, guvernul pe care îl conduce lucrând cu partenerii externi pentru a se asigura că ancheta făcută este completă și amănunțită.
În paralel, vineri, la Bruxelles, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, a convocat o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe, între care şi cel al României, Bogdan Aurescu. La reuniune, dedicată situaţiei din Orientul Mijlociu, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a încurajat implicarea activă a Uniunii în detensionarea situaţiei şi stimularea dialogului în regiune.
În egală măsură, ministrul Aurescu a exprimat sprijinul României pentru un rol crescut al NATO în Orientul Mijlociu şi în combaterea terorismului. În viziunea Bucureştiului, o acţiune complementară a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice este necesară.