Reacţii la situaţia din Ucraina
Violenţele din Ucraina vecină României au antrenat numeroase reacţii internaţionale.
Roxana Vasile, 21.02.2014, 12:46
Sângeroasele violenţe dezlănţuite în Ucraina vecină României, într-un decor suprarealist de război civil într-o ţară europeană în plin secol 21, au antrenat numeroase reacţii internaţionale.
Trei miniştri europeni de externe – francezul Laurent Fabius, germanul Frank-Walter Steinmeier şi polonezul Radoslaw Sikorski – s-au deplasat în capitala Kiev pentru a convinge puterea pro-rusă de necesitatea încetării violenţelor. Între timp, la Bruxelles, şefii diplomaţiilor din Uniunea Europeană au înăsprit tonul la adresa oficialilor de la Kiev şi au luat măsuri drastice punctuale: să nu mai acorde vize celor care sunt « murdăriţi » de sânge şi să le îngheţe averile din străinătate.
În aşteptarea întocmirii unei liste cu numele celor care s-ar face vinovaţi de spirala violenţelor, diplomaţii europeni au convenit să suspende exporturile de echipamente care ar putea fi folosite pentru acţiuni de reprimare şi să le acorde ucrainenilor, la nevoie, asistenţă medicală şi umanitară.
Mesajul de fermitate transmis, prin aceste decizii, de ţările membre ale Uniunii Europene este fără echivoc. Rămâne, însă, de văzut în ce măsură efectul lor va fi cel scontat, în caz contrar ele nefăcând altceva decât să împingă şi mai mult regimul la putere în braţele Rusiei, principalul său susţinător, cred comentatorii.
La cererea preşedinţiei de la Kiev, aceasta a trimis, de altfel, un emisar în Ucraina pentru a participa la negocieri cu opoziţia pro-europeană, analiştii fiind de acord că Moscova este inconturnabilă în vederea unei ieşiri din criză.
Într-o convorbire telefonică, cancelarul german, dna Angela Merkel, şi preşedintele american Barack Obama s-au pronunţat pentru o soluţie politică cât mai rapidă care să servească cel mai bine intereselor ucrainenilor. Mai mult, după ce bilanţul morţilor a crescut în protestele violente din centrul Kievului, Casa Albă a anunţat că preşedintele Obama ia în considerare sancţiuni împotriva Ucrainei.
Niciun eveniment politic nu a fost mai îngrijorător pentru România decât ceea ce se întâmplă acum la Kiev – s-a spus şi la Bucureşti, unde ministerul de Externe le-a recomandat cu fermitate românilor să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei. « Pentru România, stabilitatea acestei ţări, unde trăieşte o comunitate istorică importantă de români, este esenţială. Efectele perpetuării instabilităţii la graniţele României şi ale unui stat partener al UE, Republica Moldova, aflat într-un moment crucial al parcursului său european, constituie un risc de securitate major » – a atras atenţia ministrul de externe Titus Corlăţean.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a reluat apelul către omologul ucrainean, Viktor Ianukovici, de a nu folosi armata în reprimarea protestelor, iar premierul Victor Ponta a precizat că Bucureştiul este solidar cu toate deciziile care se iau la nivelul Uniunii şi al Alianţei Nord-Atlantice.