Reacţii la promulgarea legii câinilor vagabonzi
Curtea Constituţională a stabilit că legea câinilor comunitari este constituţională. La scurt timp, actul normativ a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu, generând nemulţumire în rândul activiştilor pentru protecţia animalelor.
Corina Cristea, 26.09.2013, 12:17
Verdictul Curţii Constituţionale de la Bucureşti dă undă verde Legii câinilor comunitari, în forma adoptată pe 10 septembrie în Parlament. Actul normativ specifică fără echivoc condiţiile în care se poate ajunge la soluţia eutanasierii, care este o ultimă măsură şi una extremă – consideră judecătorii instanţei supreme.
Reuniţi miercuri, membrii Curţii Constituţionale au analizat sesizarea formulată de 29 de senatori după ce legea a primit aprobarea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, şi au conchis că aceasta nu conţine prevederi neconstituţionale.
Se estimează că în jur de 65 de mii de câini fără stăpân sunt doar pe străzile Bucureştiului, legea care prevedea rezolvarea prin sterilizare dovedindu-şi ineficienţa.
Subiectul a revenit brutal în atenţia publică după ce, la începutul lunii, un copil de 4 ani a murit în apropierea unui parc bucureştean, muşcat de maidanezi. Ancheta este încă în desfăşurare, iar incidentul a provocat şi continuă să provoace reacţii. Atât ale celor care susţin că situaţia a scăpat de sub control şi că un câine poate fi considerat animal de companie doar atât timp cât se află în grija unei persoane, cât şi ale celor care se opun eutanasierii şi care spun că nu este vina câinilor că s-a ajuns în situaţia aceasta.
După incidentul tragic, legea pentru gestionarea maidanezilor a intrat în procedură parlamentară de urgenţă şi a fost imediat adoptată. Conform acesteia, eutanasierea câinilor fără stăpân este permisă dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în 14 zile lucrătoare, timp în care se află în adăposturi.
Decizia Curţii Constituţionale a fost aşteptată de activiştii pentru protecţia animalelor în faţa Palatului Parlamentului, iar la aflarea verdictului o parte dintre aceştia s-au aşezat pe jos, în stradă, în semn de protest.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a precizat că parlamentarii au respectat o decizi anterioară a judecătorilor, care ceruseră ca legea să precizeze clar în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere.
Unul dintre judecătorii Curţii, Petre Lăzăroiu, a adăugat că nici prin deciziile anterioare judecătorii nu au interzis eutanasierea: Argumentele celor care au votat au fost acelea că nici anul trecut Curtea nu a interzis în sine eutanasierea, ci doar că eutanasierea era prevăzută şi permisă ca oricare dintre alte soluţii. Legiuitorul a avut grijă să etapizeze, deci, nu mai avem o problemă în sine cu decizia pe care am dat-o în ianuarie 2012.”
În sesizare se atrăgea atenţia că legea ar încălca principii internaţionale de protecţie a animalelor şi că eutanasierea trebuie să fie aplicată numai în condiţii excepţionale şi nu ca metodă curentă.