Reacţii la declaraţiile politice româno-ungare
Un discurs rostit, săptămâna trecută, la o tabară de vară din Transilvania, de Gabor Vona, liderul partidului de extremă dreapta - Jobbik din Ungaria, continuă să facă valuri în politica românească.
Valentin Țigău, 13.08.2013, 12:05
Un discurs rostit, saptamana trecuta, la o tabara de vara din Transilvania, de Gabor Vona, liderul partidului de extrema dreapta – Jobbik din Ungaria, continua sa faca valuri in politica romaneasca. Principalul mesaj transmis celor un milion patru sute de mii de maghiari din Romania a fost necesitatea continuarii luptei pentru obtinerea autonomiei pe criterii etnice in cadrul statului roman – definit, in prezent, prin Constitutie, ca un stat unitar.
Ex-liderul gruparii extremiste Garda Maghiara, interzisa in 2009, a afirmat ca Ungaria are obligatia de a sustine, in fata UE, obtinerea autonomiei si ca partidul Jobbik va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si, in acest scop, inclusiv responsabilitatea unui conflict cu Romania. Guvernul roman a reactionat prompt, condamnand “cu fermitate” declaratiile lui Vona si reamintind ca tema autonomiei pe criterii etnice nu face parte din standardele europene omologate pentru minoritatile nationale.
Totodata, Bucurestiul considera afirmatia despre asumarea unui conflict intre Ungaria si Romania extrem de grava, anacronica si condamnabila. Şi presedintele Romaniei, Traian Basescu, a tinut sa-si exprime punctul de vedere asupra declaratiilor cu privire la autonomie ale unor politicieni maghiari, declaratii facute, repetat, chiar in Romania. Potrivit sefului statului roman, printr-o serie de interpretari care amintesc de practicile staliniste, Ungaria a devenit un factor de instabilitate în regiune.
Traian Basescu: “Sunt mai multe tari deranjate de politica agresiva a Budapestei când e vorba de minoritati. România a stat rezervata pâna acum, dar credem ca s-a ajuns la punctul de la care rezervele noastre trebuie date de-o parte si Budapesta trebuie pusa la punct.”
Ca răspuns la declaraţiile şefului statului român, Ministerul de externe de la Budapesta a afirmat că Ungaria este angajată în menţinerea stabilităţii în regiune şi în garantarea drepturilor minorităţilor etnice. Afirmatiile presedintelui Basescu i-au luat prin surprindere, prin duritate, pe liderii UDMR, formatiune parlamentara pe care seful statului s-a sprijinit la ultimele alegeri prezidentiale.
Kelemen Hunor, lider UDMR: “Când seful statului face o astfel de declaratie înseamna ca lucrurile se încurca si nu avem nevoie de asa ceva, mai ales când este vorba despre România si Ungaria, despre relatiile româno-maghiare, dar trebuie condamnata orice iesire gen Vona sau alte astfel de afirmatii.” Se degaja, astfel, cel putin un punct de vedere comun al politicienilor din Romania, acela ca, in secolul XXI, nimeni nu mai accepta, in societate, interventia partidelor nationaliste si extremiste.