Reacţii la criza din Ucraina
Comunitatea internaţională, profund ingrijorată, încearcă în continuare să caute soluţii la criza din Ucraina.
Roxana Vasile, 04.03.2014, 12:34
Tensiunile sunt la cote maxime în Ucraina, în timp ce la nivelul organizaţiilor internaţionale continuă consultările pentru a fi găsite posibile soluţii la criza din ţara vecină României: au fost, deja, reuniuni de urgenţă ale Consiliului de Securitate al ONU şi ale Consiliul Nord Atlantic, mai-marii Planetei au convorbiri telefonice permanente, la Kiev este un du-te-vino diplomatic la cel mai înalt nivel. Uniunea Europeană pregăteşte, pentru joi, un summit de urgenţă, după întâlnirea de luni, tot de urgenţă, a miniştrilor ei de externe.
Prezent, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Titus Corlăţean, a subliniat: „Acţiunea armată a Federaţiei Ruse reprezintă o violare clară a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei, dar şi o violare clară a dreptului internaţional, a mai multor acorduri bilaterale încheiate anterior între Ucraina şi Federaţia Rusă, a unor documente internaţionale importante.„ Există – mai spune ministrul Corlăţean – o preocupare profundă a Uniunii Europene faţă de întreg lanţul de conflicte îngheţate dintr-o serie de regiuni precum Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria.
De aceea, şefii diplomaţiilor din spaţiul comunitar sunt de acord că, în perioada următoare, trebuie acordată atenţie sporită acestor zone, fiind în egală măsură nevoie de susţinerea eforturilor de apropiere de Uniunea Europeană a Republicii Moldova şi a Georgiei. Invitat al postului nostru de radio, ambasadorul moldovean la Bucureşti, Iurie Reniţă, a remarcat similaritatea dintre situaţia din Crimeea şi cea din regiunea separatistă transnistreană:
„Aş dori să ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de evenimentele care se produc în Ucraina şi în special în Crimeea, cu repercusiuni extrem de negative asupra Republicii Moldova. Cunoaşteţi foarte bine că avem o regiune separatistă care nu este sub controlul autorităţilor Republicii. Evident, că acest factor destabilizează şi ar putea conduce la o reanimare a unei stări de spirit care ar duce la o escaladare a situaţiei. De aceea, Republica Moldova este interesată în modul cel mai direct şi cel mai responsabil de a se găsi o soluţie cât mai urgentă, cât mai rapidă şi de a fi oprită escaladarea situaţiei din Ucraina.”
Polonia s-a implicat, încă de la început, în negocierea unei soluţii paşnice. Prin ambasadorul ei la Bucureşti, Marek Szczygieł, şi el într-un interviu pentru Radio România, Varşovia crede că este necesară mai mult ca oricând mobilizarea întregii comunităţi internaţionale. Aceasta nu poate rămâne pasivă – spune excelenţa sa – dat fiind că este o situaţie fără precedent în ultimii ani, chiar în ultimele decenii. Trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, o ţară cu care atât România, cât şi Moldova şi Polonia au graniţe comune.