Reacţii după furtul din Olanda
Guvernul de la Bucureşti a instituit o celulă de criză şi poliţişti români se deplasează în Olanda, după ce patru piese din tezaurul naţional al României au fost furate de la un muzeu din Regatul Ţărilor de Jos.
Sorin Iordan, 27.01.2025, 12:30
Patru dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României au fost furate de la Muzeul Drents din oraşul olandez Assen. Este vorba despre coiful de aur de la Coţofeneşti, datat între secolele 5-4 înainte de Hristos, precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului întâi înainte de Hristos. Piesele, de o valoare istorică inestimabilă, făceau parte din Expoziţia „Dacia – Regatul aurului şi argintului” care fusese deschisă la 7 iulie 2024 şi urma să fie închisă la 25 ianuarie.
Jaful a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, când patru persoane au folosit un dispozitiv exploziv pentru a intra în sediul muzeului, au furat doar artefactele româneşti şi au fugit cu un autoturism. Ulterior, aceştia se pare că au incendiat maşina pentru a-şi ascunde urmele. Poliţiştii olandezi nu exclud ca în jaf să fi fost implicaţi şi români şi cercetează posibilitatea ca aceştia să fi fugit în Germania.
Cele patru bunuri furate fac parte din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României şi erau cele mai valoroase din cadrul expoziţiei. Toate obiectele expuse fuseseră asigurate cu 30 de milioane de euro înainte de a fi trimise în străinătate, în conformitate cu legislaţia românească şi internaţională. Atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau expuse bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locală.
La Bucureşti, Parchetul General a anunţat că a fost întocmit un dosar penal din oficiu în acest caz, iar cercetările vor fi efectuate de către procurori ai Parchetului Instanţei Supreme şi de specialişti din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Totodată, la guvernul României a fost creată o celulă de criză, iar premierul Marcel Ciolacu a transmis că recuperarea coifului şi a celor trei brăţări dacice este prioritară.
La rândul său, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că furtul tezaurului dacic este o ruşine internaţională şi că trebuie să se afle dacă nu cumva acest jaf a fost orchestrat pentru a manipula filonul naţionalist în pragul alegerilor prezidenţiale din luna mai. Corpul de control al prim-ministrului verifică la Ministerul Culturii documentele care au stat la baza trimiterii de obiecte din tezaurul naţional la această expoziţie, iar ministrul de resort Natalia Intotero se va întâlni cu familia regală şi cu premierul Ţărilor de Jos, Dick Schoof.
De asemenea, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunţat că o echipă de poliţişti criminalişti români se va alătura de urgenţă colegilor olandezi pentru a ajuta în anchetă şi că autorităţile române menţin un contact permanent cu cele olandeze şi europene. Preşedintele român, Klaus Iohannis, a avut un schimb de mesaje cu premierul Dick Schoof, care a dat asigurări că autorităţile olandeze fac toate demersurile necesare pentru identificarea făptaşilor şi recuperarea tezaurului.