Reacţii după cererea de revocare a procurorului general
CSM a stabilit pentru 13 noiembrie audierea procurorului general al României, după ce ministrul justiţiei a declanşat procedura de revocare din funcţie a acestuia.
Corina Cristea, 26.10.2018, 12:29
Solicitarea ministrului justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr, este complet neadecvată, consideră şeful statului Klaus Iohannis, care îi cere, din nou, demisia lui Tudorel Toader. Se încearcă din nou acreditarea ideii că procurorii sunt duşmanii societăţii, spune preşedintele, făcând, în acelaşi timp, apel la magistraţi să nu îşi piardă încrederea în capacitatea societăţii româneşti de a rezista acestui, cităm nou asalt asupra statului de drept”. Ministrul Tudorel Toader a lansat, miercuri, procedura de revocare, susţinând că şeful Parchetului General ar fi eşuat în obligaţiile legale.
Cele 20 de acuzaţii formulate merg de la nerespectarea proiectului de management, până la faptul că ar fi avut discursuri publice cu caracter politic. Catalogând drept ridicole, exagerate şi interesate criticile formulate la adresa sa de către ministrul Tudorel Toader, Augustin Lazăr a dat asigurări că procurorii vor continua să lucreze “în conformitate cu Constituţia şi cu drepturile omului”.
Numit în fruntea Parchetului în 2016, pentru un madat de trei ani, Augustin Lazăr este condiderat de susţinătorii săi drept un ultim paravan în faţa reformei justiţiei adoptate de majoritatea de stânga de la Bucureşti şi criticate puternic inclusiv de Bruxelles, îngrijorat că modificările ar putea ameninţa independenţa judecătorilor şi lupta împotriva corupţiei. Într-o reacţie solicitată de un post de televiziune particular din România, Comisia Europeană a făcut o paralelă între situaţia lui Augustin Lazăr şi cea a Laurei Codruţa Kövesi, fosta şefă a DNA, pe care preşedintele Iohannis a fost obligat de Curtea Constituţională să o demită în luna iulie, tot la solicitarea lui Tudorel Toader.
Acum, peste 1.000 de magistraţi îi cer ministrului Justiţiei să abandoneze imediat procedura de revocare a procurorului general. O astfel de procedură, care ocoleşte practic garantul independenţei justiţiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, şi care nesocoteşte dreptul la apărare al procurorului supus revocării, a fost profund criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, consideră Forumul Judecătorilor.
Analiştii cred că, după decizia CCR în cazul Kovesi, preşedintele Klaus Iohannis nu are pârghii pentru a bloca plecarea din funcţie a lui Augustin Lazăr.