Ratificarea Acordului de asociere Republica Moldova – UE
Act definit de comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Johannes Hahn, drept o realizare majoră, esenţială pentru stabilitatea şi prosperitatea statului ex-sovietic, majoritar românofon, ratificarea Acordul de Asociere a Republicii M
Bogdan Matei, 14.11.2014, 12:55
Republica Moldova a fost, joi, vedeta zilei la Bruxelles. Parlamentul comunitar a ratificat, cu o largă majoritate de voturi, Acordul de Asociere a Chişinăului la Uniunea Europeană. Acordul, ce include şi o componentă de liber-schimb aprofundat şi cuprinzător, acoperă întreg teritoriul recunoscut internaţional al Republicii Moldova. Regiunea secesionistă pro-rusă Transnistria e parte integrantă a acestui teritoriu şi trebuie să fie subiect al acordului – au subliniat eurodeputaţii în cursul dezbaterilor. Ei vor şi ca UE să joace un rol mai important în găsirea unei soluţii pentru dosarul transnistrean.
Preşedintele PE, social-democratul german Martin Schulz, promite că Bruxellesul va încerca să diminueze efectele embargoului rusesc asupra produselor agro-alimentare din Republica Moldova, prin care Moscova a înţeles să riposteze la orientarea Chişinăului spre Europa. Acordul de asociere, subliniază Schulz: “Nu este împotriva Rusiei, este vorba de cooperarea dintre Moldova şi noi, iată de ce ţinem cont de costurile survenite ulterior din cauza Rusiei. Este de neacceptat să impui sancţiuni economice unei ţări vecine, care decide să colaboreze cu noi. De când această colaborare reprezintă o ameninţare pentru Rusia? Iată de ce rămânem alături de Republica Moldova şi o vom sprijini şi salutăm decizia Moldovei de a avea un acord de asociere cu UE.”
Pentru ratificarea acestuia, europarlamentarii au aprobat un raport al lui Petras Austrevicius, din Lituania, membru al grupului ALDE – liberalii europeni. El însuşi dintr-o ţară care, odată eliberată de sub ocupaţia sovietică, a ales să devină membră a UE şi NATO, eurodeputatul lituanian i-a declarat corespondentului Radio România la Bruxelles: “Rusia ar trebui să înceteze să mai viseze la vremurile din trecut, când Uniunea Europeană şi Rusia erau parteneri. Acum avem de-a face cu altă situaţie şi trebuie să o recunoaştem în mod deschis. De aceea, ratificarea acestui acord vine la momentul oportun.”
Acordul reprezintă o nouă recunoaştere a opţiunii europene asumate de Republica Moldova – apreciază şi ministerul de Externe de la Bucureşti. Avocatul cel mai consecvent al traseului occidental al Chişnăului, România vecină apreciază, într-un comunicat al diplomaţiei sale, că aceasta e singura cale care poate să asigure tuturor cetăţenilor Republicii Moldova un viitor în demnitate, democraţie şi prosperitate. Bucureştiul mai speră şi că procesul de ratificare a Acordului de asociere va continua în ritm susţinut şi va fi finalizat cu succes, cât mai curând, în toate statele membre ale Uniunii Europene. Pe 3 iulie, la doar o săptămână după semnarea acestuia, România a fost prima care a ratificat Acordul de Asociere. Aşa cum, pe 27 august 1991, fusese primul stat din lume care recunoaştea indepedenţa noului său vecin, proclamată în aceeaşi zi.