Răspuns european la terorism
Reuniţi la Bruxelles, miniştrii europeni de externe vor, la unison, măsuri sporite de contracarare a terorismului.
Roxana Vasile, 20.01.2015, 13:02
Europenii au decis să înroleze Turcia majoritar musulmană şi ţările arabe în lupta lor împotriva terorismului. Decizia survine după recentele atentate de la Paris, după valul de acţiuni din mai multe state ale Uniunii împotriva unor celule islamiste aflate pe teritoriile lor, dar şi pe fondul revoltelor din lumea musulmană generate de apariţia, în Franţa, a noi caricaturi cu profetul Mahomed. Or, în acest context, cu prilejul reuniunii de luni, de la Bruxelles, a miniştrilor comunitari de externe, Uniunea Europeană a anunţat că pregăteşte proiecte imediate de colaborare cu Turcia, Egipt, Algeria, Yemen şi cu ţările din Golf.
Este vorba de stabilirea de ataşaţi de securitate în toate delegaţiile Uniunii Europene din aceste state, precum şi de îmbunătăţirea comunicării cu populaţiile arabe din Europa şi cu comunitatea arabă din întreaga lume. Nu trebuie uitat că primele victime ale terorismului sunt musulmanii şi ţările arabe. Este nevoie, în consecinţă, de dialog şi conlucrare pentru a se evita percepţia că am asista la un şoc al civilizaţiilor – s-a mai spus la Bruxelles. De aceea, lupta anti-teroristă nu este doar militară sau securitară; ea trebuie dusă şi la nivel intelectual, cultural, religios şi mediatic.
De altfel, în viziunea şefului diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, cauzele terorismului la nivel european trebuie combătute şi prin soluţionarea problemelor de integrare ale comunităţii musulmane:
Este necesar să fie gândite programe şi iniţiative alternative care să aibă în vedere tocmai aceste probleme care ţin de integrarea economică, socială, culturală a comunităţilor care sunt vulnerabile la radicalizare şi respectiv recrutare în cadrul unor iniţiative teroriste.”
Apoi, printre măsurile prioritare avute în vedere de europeni după atacurile sângeroase din capitala franceză se numără o mai bună coordonare în materie de schimb de informaţii şi servicii secrete, atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi în exterior. Se urmăreşte, totodată, înăsprirea controalelor la intrarea în spaţiul Schengen, contracararea traficului de arme şi relansarea discuţiilor privind crearea unui registru comun al pasagerilor din transportul aerian, pentru a-i detecta pe eventualii terorişti jihadişti care se întorc radicalizaţi în Europa să comită atentate.
Parlamentul European blochează acest proiect de lege din 2011, cerând garanţii privind protecţia datelor cu caracter personal. Toate măsurile ce vor fi decise – atrage atenţia diplomaţia de la Bucureşti – trebuie să aibă în vedere respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi realizările procesului de integrare europeană, mai ales libertatea de circulaţie în Uniunea Europeană.