Raportul de monitorizare al Comisiei Europene
Comisia Europeană consideră că România a făcut progrese în domeniul justiţiei, dar exprimă preocupări legate de independenţa sistemului judiciar.
Roxana Vasile, 23.01.2014, 11:51
În 2007, când intra în Uniunea Europeană, România avea, încă, de rezolvat aspecte legate de reforma sistemului judiciar şi de eradicarea corupţiei. Pentru a o ajuta să soluţioneze aceste probleme, Comisia Europeană decidea, prin urmare, să instituie un Mecanism de cooperare şi verificare (MCV) prin care să evalueze constant starea justiţiei.
La Bucureşti, documentul este, de fiecare dată, primit cu interes – puterea politică a momentului reţine aspectele positive, iar opoziţiei i se oferă o ocazie în plus să critice aprig. Evaluarea de anul acesta era cu atât mai aşteptată cu cât ţări ale Uniunii Europene continuă să condiţioneze de rapoartele MCV acceptul lor ca România să adere la spaţiul Schengen. Raportul spune că România a făcut progrese în numeroase domenii, bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate rămânând pozitiv în pofida unor circumstanţe uneori dificile. Comisia Europeană se declară mulţumită de faptul că au fost adoptate modificări legislative necesare şi îndelung aşteptate, iar colaborarea dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial. Aceeaşi Comisie face şi recomandări, cu accent pe independenţa şi reforma justiţiei, integritate şi combaterea corupţiei. În consecinţă, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Justiţie să prezinte obiectiv şi echilibrat ceea ce Comisia Europeană a consemnat în raport. Victor Ponta: Am văzut ce-a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: România a făcut progrese importante substanţiale. Suntem în continuare, din punctul de vedere al Comisiei, complet pregătiţi să intrăm în spaţiul Schengen. Decizia va fi, sigur, una politică a statelor membre. Toate lucrurile care sunt trecute în raportul MCV, vă rog să le prezentaţi, să le explicaţi şi să le puneţi în practică într-un mod echilibrat şi profesionist, indiferent de modul în care vor fi speculate politic.
Opoziţia democrat-liberală, prin Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, vede în raport o dovadă că actuala alianţă social-liberală la putere a atentat la statul de drept şi la independenţa justiţiei. În ce priveşte aprecierile, ele ar fi, de fapt, efectul măsurilor luate de guvernele PDL. Cătălin Predoiu: Ce spune raportul? Cel mai important lucru: statul de drept a fost expus, independenţa justiţiei este expusă, în continuare, loviturilor politice. Partea negativă din raport ţine explicit de Uniunea Social Liberală.
Comisia Europeană îşi menţine o serie de preocupări cu privire la independenţa justiţiei, dar nu caracterizează explicit raportul ca fiind pozitiv sau negativ. El trebuie să fie înţeles aşa cum este: s-au făcut progrese în unele domenii şi mai sunt paşi de făcut în altele. Condiţionarea aderării României la Schengen de acest raport – susţine Bucureştiul – este artificială. Cele două exerciţii sunt diferite: aderarea la Schengen şi rapoartele pe justiţie nu trebuie amestecate. Evaluarea pentru intrarea în Schengen se face exclusiv pe criterii tehnice, iar România le îndeplineşte.