Raport UNICEF despre starea copiilor în timpul crizei economice
Peste 76 de milioane de copii se confruntă cu sărăcia în cele 41 cele mai bogate ţări ale lumii.
Roxana Vasile, 29.10.2014, 13:05
Cifra este dramatică şi alarmantă: de la debutul crizei economice, în 2008, 2,6 milioane de copii au îngroşat rândurile celor care ştiau, deja, la acea dată, ce înseamnă sărăcia. Şi nu este vorba de copii din ţări defavorizate, reputate pentru condiţiile grele de viaţă, ci din 41 de state membre ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Economice pentru Cooperare şi Dezvoltare, adică cele mai bogate ale lumii.
Raportul anual al centrului de cercetări Innocenti al Unicef arată că, la ora actuală, numărul total al copiilor care trăiesc sub pragul sărăciei depăşeşte 76 de milioane. Cunoaşterea şi conştientizarea consecinţelor nefaste ale crizei economice asupra copiilor din societăţi bogate sunt total insuficiente” – spune preşedinta Unicef Franţa, Michèle Barzach. Cât despre responsabilul pentru politică şi strategie mondială al organizaţiei, Jeffrey OMalley, acesta este de părere că numeroase state bogate au făcut un mare pas înapoi în privinţa venitului familiei, cu repercusiuni directe şi durabile atât asupra copiilor, cât şi a apropiaţilor lor”. De aceea, mai spune OMalley, politicile de protecţie socială reprezintă un factor determinant în prevenirea sărăciei. Toate statele ar trebui să fie în măsură să-şi protejeze copiii atât în momentele bune, cât mai ales în cele dificile, iar ţările bogate ar trebuie să ofere un exemplu în acest sens.
În perioada 2008 – 2012, din cele 41 de state analizate în raport, în 23 numărul copiilor săraci a crescut, diferenţele fiind foarte mari de la o ţară la alta: de la 0,5% în Israel, la peste 20% în Islanda. În Grecia, Letonia şi Spania, rata copiilor afectaţi de sărăcie este de peste 36%, în Statele Unite – de 32%, iar în Italia – de aproape 30%. De altfel, Grecia, Letonia şi Islanda, cărora li se alătură Irlanda şi Croaţia sunt cele cinci ţări aflate pe ultimul loc în clasamentul Unicef. În statele europene cele mai afectate, proporţia copiilor grav defavorizaţi aproape că s-a dublat în patru ani. Recesiunea i-a afectat serios şi pe tinerii de peste 15 ani, numărul celor care, în Uniunea Europeană, nu au nici studii, nici pregătire, nici loc de muncă ajungând, în 2013, la 7,5 milioane, ceea ce reprezintă aproape echivalentul populaţiei Elveţiei. România figurează printre ţările europene în care procentul tinerilor în dificultate a crescut, în plină criză economică, cu aproximativ 30 de procente, la fel ca în Cipru sau Italia.
Totodată, în România, în proporţie de 14%, în Italia – 16% şi Marea Britanie – 14% trăiau, în 2012, aproape jumătate din copiii grav defavorizaţi, cu părinţi şomeri sau care au ales să migreze, crescuţi în familii monoparentale sau foarte numeroase. În unele state – atrage, în consecinţă, atenţia Unicef – în lipsa unor măsuri specifice, o generaţie întreagă ar putea fi sacrificată. Ar fi o dramă pentru copiii înşişi şi pentru societăţile noastre.