Raport privind infracţionalitatea
Poliţia Română. şi-a prezentat bilanţul activităţii pe 2013, dar şi priorităţile pe 2014.
România Internațional, 12.02.2014, 12:02
2013 a fost al doilea an consecutiv în care criminalitatea sesizată a scăzut în România şi primul din ultimii zece ani, când criminalitatea de natură judiciară nu mai înregistrează creşteri, ci chiar o scădere importantă, de peste 9%. Cifrele au fost oferite de şeful Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă, la prezentarea bilanţului instituţiei pe anul trecut. Furtul, care rămâne principala infracţiune săvârşită în România, a înregistrat pentru prima dată în ultimii şase ani o scădere semnificativă, de peste 8 procente. Potrivit chestorului-şef Petre Tobă, faptele de corupţie în rândul poliţiştilor au scăzut cu 16%, iar siguranţa cetăţeanului a crescut semnificativ: În anul 2013, siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. A fost al doilea an consecutiv în care criminalitatea sesizată a scăzut şi, de asemenea, a fost pentru prima dată în ultimii zece ani când s-au înregistrat mai puţine infracţiuni judiciare”.
2013 a reprezentat o premieră şi în ceea ce priveşte riscul rutier – pentru prima dată după 1990 numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie a scăzut sub 2000.
Poliţiştii români au desfăşurat anul trecut 105 misiuni operative pe teritoriul altor state, majoritatea de patrulare şi de sprijinire a autorităţilor cu rol de aplicare a legii. 83 de poliţişti au fost dislocaţi în teatre de operaţiuni de menţinere a păcii in Haiti, în Republica Democrată Congo, Afganistan şi Georgia.
Seful poliţiei române a vorbit şi despre principalele probleme cu care s-au confruntat în 2013 instituţia şi angajaţii acesteia. Din punct de vedere logistic, 90% din maşinile din dotare au îndeplinit normele legale de scoatere din funcţiune, însă la capitolul investiţii s-au alocat doar 6% din necesarul de fonduri. De asemenea, au fost înregistrate obligaţii de plată neachitate, cum ar fi restanţele drepturilor de echipament al poliţiştilor.
Chestorul şef a salutat, pe de altă parte, reforma fără precedent a sistemului judiciar penal din România. Aceasta nu presupune doar intrarea în vigoare a celor două noi coduri, penal şi de procedură penală, care le înlocuiesc pe cele vechi de peste 46 de ani, ci şi o armonizare a peste 350 de legi speciale.
Tot in 2013 au fost înfiinţate noi structuri specializate, cum ar fi Serviciul de Analiză Comportamentală, care va ajuta poliţia judiciară, în special Direcţia de Investigaţii Criminale, dar şi birouri de supraveghere judiciară, care funcţionează atât la nivelul poliţiilor judeţene, cât şi la Poliţia Capitalei.
Priorităţile Poliţiei Române sunt in acest an desfăşurarea activităţilor în conformitate cu noile Coduri, asigurarea în bune condiţii a alegerilor, siguranţa cetăţeanului, prevenirea criminalităţii, combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei.