Raport privind energia regenerabilă în UE
UE a reușit să facă față riscurilor critice la adresa securității aprovizionării sale cu energie, arată un raport al Comisiei Europene.
Mihai Pelin, 12.09.2024, 11:40
Comisia Europeană a publicat raportul privind situaţia energiei în spaţiul comunitar. O primă concluzie este faptul că Uniunea a reuşit să se decupleze masiv de gazul rusesc, iar consumul comunitar a scăzut semnificativ. Producţia de energie a UE este în acest moment condusă de regenerabile, cele care au livrat jumătate din energia electrică în prima parte a anului. Eolianul singur a depăşit producţia pe bază de gaz, iar pe primul loc se află nuclearul, considerat energie curată. Consumul de energie primară s-a micșorat şi el cu 4,1%, datorită măsurilor de eficienţă. O scădere a consumului s-a înregistrat şi la gaze şi tot datorită măsurilor de eficientizare.
Astfel, media europeană arată o scădere cu 18 procente faţă de 2021. Tot în domeniul gazelor, Uniunea a reuşit să reducă dependenţa de Rusia de la 45 la 18 procente şi are acum surse noi de aprovizionare din alte regiuni. Totodată, și-a atins deja obiectivul de stocare de gaz de iarnă de 90% în luna august, cu mult înainte de termenul limită de 1 noiembrie.
O problemă o reprezintă însă preţurile energiei şi al gazelor. Deşi stabile şi reduse mult sub vârfurile din timpul crizei, acestea rămân mari pentru industria europeană, o industrie care concurează cu cea a Statelor Unite şi a Chinei, acolo unde preţurile sunt uneori şi de trei ori mai mici. Comisarul european Kadri Simson spune că preţurile vor fi mai mici după implementarea reformei pieţei de energie, cea care va reduce aportul surselor fosile, cele scumpe.
Pe partea de mediu, raportul arată indici încurajatori. Între 1992-2022, emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii au scăzut cu 32,5%, în timp ce economia a crescut cu aproximativ 67%. Conform documentului, România are un mix energetic, iar aici intră toate tipurile de energie, bazat în proporţie de 71% pe combustibil fosil, astfel că este într-o situaţie mai rea decât media europeană, de 69%.
Pe de altă parte însă, mixul energiei electrice este mai bun decât cel al UE – 44% regenerabil faţă de media Uniunii de sub 40. Ca privire de ansamblu, raportul concluzionează că România are o capacitate limitată de producţie a tehnologiilor curate. Mai mult, investiţiile publice în cercetare şi dezvoltare s-au înjumătăţit între 2015 şi 2022. Un punct forte este dependenţa redusă de gazul de import, având în vedere că România este al doilea producător european. Un altul este faptul că a reuşit în ultimii 2 ani să scadă consumul de gaze, fără a afecta activitatea industrială, peste media europeană, Un al treilea punct forte este şi capacitatea de depozitare a gazelor pentru timp de iarnă, iar depozitele României sunt pline în prezent. Sărăcia energetică rămâne însă una din problemele nerezolvate. 13,6% din populaţia României a avut probleme în a plăti factura, iar 12,5% nu şi-a permis să încălzească locuinţa corespunzător.
CE aminteşte statelor membre că trebuie să trimită noile planuri pentru energie şi mediu. Doar 11 state au trimis documentele, iar România nu se numără printre ele.