Raport privind drepturile omului în România
Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului arată că spitalele, poliția și vămile din România sunt, în continuare, afectate de corupție și abuzuri.
Mihai Pelin, 24.04.2024, 11:33
Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat Raportul său privind situația drepturilor omului în România în anul 2023. Printre problemelele identificate s-au numărat, printre altele, rapoarte credibile privind tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului și corupție guvernamentală gravă. Executivul a luat măsuri pentru a identifica și pedepsi funcționarii care ar fi putut comite abuzuri în domeniul drepturilor omului, dar în unele cazuri acțiunile au fost insuficiente și impunitatea a reprezentat o problemă.
Pe de altă parte, ineficiența și lipsa de responsabilitate în ceea ce privește supravegherea judiciară au subminat uneori independența și imparțialitatea justiției. Documentul face referire la o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, care, în noiembrie 2023, a denunțat rudele primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru că au încercat să o mituiască cu 50.000 de euro în schimbul achitării edilului de acuzațiile de corupție. În ciuda faptului că a fost cea care l-a denunțat pe Cherecheș, ea a rămas parte din completul de judecători care, în cele din urmă, l-a condamnat pe primar pentru corupție, după ce a susținut că rămâne imparțială.
Raportul menționează și cazul jurnalistei Emilia Șercan care a reclamat amenințări și tentative de șantaj după ce, în 2022, a publicat o investigație referitoare la presupusul plagiat comis de Nicolae Ciucă, premier al României în momentul publicării. Șercan a afirmat că a fost victima unei bine documentate „campanii de denigrare orchestrate de guvern”, dar, în octombrie, Parchetul Curții de Apel București a închis ancheta.
O altă problemă semnalată de Washington se referă la mită frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite, scrie raportul, citând informații ale Transparency International, care a observat niveluri ridicate de corupție la vamă și în interiorul unităților de poliție. Totodată, mass-media a raportat că, în cursul anului, DNA a instrumentat peste 50 de cazuri legate de corupție în sistemul de sănătate. Există și probleme legate de dreptul muncii, conform documentului. În ultimii ani, companiile au creat, adesea, entități juridice separate pentru a transfera angajați, evitând, astfel, pragurile de reprezentare. Este, practic, o mișcare contra sindicatelor.
Nu în ultimul rând, autorii raportului scriu și despre cazuri în care autoritățile nu au aplicat eficient legea în ceea ce privește violența domestică. Printre cauzele menționate ar fi lipsa procedurilor de aplicare eficientă a ordinelor de restricție. În plus, instanțele de judecată au instrumentat foarte puține cazuri de violență domestică. Documentul face referire și la un exemplu legat de discriminarea etnică, cel de la spitalul Urziceni (sud), unde angajații au refuzat să acorde asistență medicală de urgență unei femei rome însărcinate, care a născut pe trotuar.