Raport BNR privind inflația
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a prezentat raportul asupra inflaţiei.
Roxana Vasile, 10.08.2022, 11:59
Dacă până acum aproximativ un an rapoartele Băncii Naționale a României erau așteptate cu interes mai ales de specialiștii în finanțe, bănci sau economie ori de jurnaliștii specializați în aceste domenii, acum, inclusiv oamenii de rând încearcă să decodeze limbajul ultra-specializat al comunicatelor periodice. Sunt printre marii pierzători ai unei situații cu multiple cauze, dar mai ales cu repercusiuni directe asupra traiului lor de zi cu zi: creșterea uriașă a inflației.
Ce spune, deci, cel mai recent raport al BNR, prezentat, marți, de guvernatorul Mugur Isărescu? Ceea ce românii simt zilnic pe propriile lor buzunare: că rata inflaţiei şi-a intensificat ritmul de creştere din aprilie până în iunie şi a depășit 15 procente, pe fondul şocurilor provocate de preţul exorbitant al energiei, combustibililor sau de majorarea preţului produselor alimentare, în special al celor procesate. Tot conform BNR, inflaţia ar fi ajuns la 20%, dacă Guvernul nu ar fi intervenit și nu ar fi plafonat preţurile la energie – marfă care intră în componenţa tuturor produselor.
În perspectivă, veștile sunt pe principiul ʺuna bună, una reaʺ. Inflația ar urma să scadă, dar nu atât de mult pe cât anticipase BNR anterior. Mai precis, Banca a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 7,5% pentru sfârşitul anului viitor. În mai, BNR estimase 12,5% pentru finalul acestui an şi 6,7% pentru 2023. La mijlocul lui 2024, inflația ar urma să fie de 2,3%.
Puternic afectate de creșterea prețurilor sunt și persoanele fizice cu credite la bănci. În aproape jumătate dintre cazuri, ratele le sunt calculate pe baza așa-numitului indice Robor. Dacă în ianuarie, acest Robor era de aproximativ 3%, la ora actuală depășește 8 procente, cu mult peste dobânda de politică monetară decisă de BNR, de 5,5%. Or, guvernatorul Mugur Isărescu admite că nu este nici plăcut, nici uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul Băncii Centrale către oameni de mai bine de un an este că perioada dobânzilor mici – așa cum a fost în pandemie – a trecut.
În perioade normale, o dobândă de politică monetară este cuprinsă între 3% şi 6%, aşa că românii nu ar trebui să mai mizeze pe o reducere a dobânzilor la creditare. Cu menţiunea că Robor-ul – a spus textual guvernatorul Isărescu – a cam sărit calul: este mult prea mare! În aceste condiţii, el le-a transmis un mesaj personal și băncilor: să se uite cu mai multă atenţie la deciziile Băncii Naţionale, cu alte cuvinte că speră şi crede că, atunci, Robor-ul se va apropia de rata de politică monetară.