Raport BNR privind economia
În ultimul său raport asupra stabilităţii financiare, Banca Naţională face o analiză detaliată a starii economice a României, menţionând atat veştile bune cât şi pe cele mai puţin bune.
Mihai Pelin, 05.12.2017, 12:28
Stabilitatea financiară a rămas solidă în România, este una dintre concluziile raportului anual publicat de Banca Naţională. Documentul trece în revistă atu-urile economiei româneşti, dar şi vulnerabilităţile. Stocul scăzut al datoriei publice, de 37,4% din PIB, este unul dintre punctele forte ale economiei româneşti, se arată în raport. De asemenea, existenţa unor rezerve internaţionale importante, o rată ridicată de creştere economică în primele nouă luni din 2017 şi scăderea şomajului pot fi considerate avantaje economice.
În ceea ce priveşte vulnerabilităţile, Banca Centrală atrage atenţia că la nivel regional persistă diferenţe de dezvoltare economică, care se pot adânci în lipsa unor reforme structurale. Riscurile la adresa economiei sunt legate de scăderea încrederii investitorilor străini, precum şi de posibila apariţie a unor dezechilibre macroeconomice. Potrivit viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, un factor de îngrijorare este creşterea gradului de îndatorare a populaţiei, dar şi o lipsă a disciplinei financiare în economie.
El a prezentat posibile măsuri pentru atenuarea acestor riscuri: “Reducerea riscului de refinanţare a datoriei publice, inclusiv prin măsuri de continuare a creşterii maturităţii instrumentelor de datorie, alinierea deficitului structural la obiectivul pe termen mediu, creşterea capacităţii debitorilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile, recapitalizarea firmelor cu capitaluri proprii sub pragul minim reglementat.”
Pe de altă parte, BNR recomandă revizuirea condiţiilor de accesare a programului Prima Casă, în sensul orientării către persoanele cu venituri relativ reduse. În opinia lui Liviu Voinea, trebuie să se ţină cont de faptul că, în prezent, condiţiile sunt mult diferite faţă de cele de la momentul lansării programului: “În prezent creşterea economică este cu totul alta, este peste potenţial. Bilantul băncilor s-a curăţat considerabil, asta înseamnă că este spaţiu pentru noi credite, fără neapărat garanţii de stat, dar recunoscând necesitatea şi unor politici de natură socială, în special pentru cei cărora le este dificil să strângă acest avans, acest program poate să continue, dar mai bine ţintit, către persoanele care câştigă eventual sub salariul mediu pe economie.”
Acest program guvernamental permite celor care vor să-și cumpere sau să construiască o casă să ia de la bancă un credit imobiliar garantat până la 50% de statul român. Prima Casă cumula, în septembrie anul acesta, 62,5% din totalul creditului ipotecar.