Rapoarte critice la un an de guvernare
Opoziția parlamentară de la București a prezentat rapoarte critice la adresa activităţii Guvernului, la un an de la preluarea mandatului.
Roxana Vasile, 25.11.2022, 11:39
La un an de la instalarea în funcţie, la București, a Cabinetului de coaliție condus de liberalul Nicolae Ciucă, Opoziţia parlamentară nu și-a dezmințit rolul și a făcut publice rapoarte critice la adresa actualei guvernări. Inflaţia uriaşă, lipsa de preocupare pentru a reduce cheltuielile din ministere sau menţinerea pensiilor speciale pentru aleşi – sunt taxate în Cartea neagră a guvernării prezentată de preşedintele USR, Cătălin Drulă: ʺUn an de guvernare PSD-PNL a însemnat scumpiri record, plagiate şi proiecte ratate. Și nu avea cum să fie altfel decât proastă această guvernare! Miniştrii din acest guvern, secretarii de stat, subsecretarii de stat… preocuparea lor este cum să hrănească o imensă clientelă de partid. În timpul acesta, românii au suferit cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani. Este cea mai mare inflaţie din 2003 încoace. Şi ratele la bănci au crescut de aproape patru ori în ultimul an.ʺ
Reprezentanţii AUR au întocmit, la rându-le, propriul document critic la adresa PSD, PNL și UDMR, în care acuză actualul Executiv de incompetenţă şi lipsă de voinţă politică pentru adoptarea unor măsuri care să ajute populaţia şi economia. George Simion, liderul AUR: ʺProblema energetică a fost tergiversată, lucrurile cerute de noi, ca Opoziţie parlamentară – mixul energetic şi reglementarea pieţei – care trebuiau făcute încă de acum un an, de la instalarea Guvernului, nu s-au făcut. Felul în care au fost, chipurile, majorate pensiile este o bătaie de joc: în loc să mărească pensiile cu o sumă fixă, de exemplu 1.250 de lei toate pensiile şi să ajungem cât de cât la un normal, s-a preferat varianta cu 12,5%, care nu atinge nici măcar rata inflaţiei.ʺ
Replica nu a întârziat să vină din partea PSD! Dar doar la adresa USR care, înainte ca social-democraţii să intre la guvernare, a fost timp de circa un an la putere alături de PNL. Or, în opinia PSD, cu USR la guvernare într-un trecut nu foarte îndepărtat, România a fost într-un permanent blocaj şi a mers din criză în criză. Social-democraţii afirmă că, în schimb, în perioada actualei guvernări din care fac parte, România a îndeplinit toate standardele europene în privinţa Justiţiei, fapt confirmat prin adoptarea noilor legi din domeniu, a scăpat de MCV şi este gata să adere la Schengen.
Amintim că Guvernul PSD-PNL-UDMR s-a instalat la putere pe 25 noiembrie 2021, bucurându-se de o largă majoritate parlamentară. Potrivit înțelegerii dintre principalele două formațiuni din Executiv, PNL a desemnat premierul pentru următorul aproximativ un an și jumătate în persoana generalului de armată în rezervă Nicolae Ciucă. După expirarea acestei perioade, pe 25 mai 2023, funcția ar urma să revină PSD-ului.