RadiRo transformă Bucureştiul în capitala muzicii europene
Între 20 şi 27 septembrie, Radio România organizează ediţia a II-a a Festivalului RadiRo. La Sala Radio vor concerta orchestre simfonice ale radiourilor publice din Finlanda, Cehia, Germania, Franţa şi România.
România Internațional, 16.09.2014, 22:47
Între 20 şi 27 septembrie, Radio România organizează ediţia a II-a a Festivalului RadiRo, singurul eveniment muzical european care îşi propune să aducă în atenţie extraordinara varietate repertorială, actualitatea şi excelenţa artistică a ansamblurilor simfonice radio din Europa. În cele 8 zile de festival vor concerta la Sala Radio 5 orchestre radio din Finlanda, Cehia, Germania, Franţa şi România, într-un program artistic dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.
Începând cu 20 septembrie, pentru o săptămână, Bucureştiul va deveni capitala europeană a muzicii clasice” a declarat marți Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, la conferinţa de presă de deschidere a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo. Director de onoare al Festivalului RadiRo este marele dirijor român Cristian Mandeal.
Pe scenă se vor afla: 5 orchestre radio europene: Finnish Radio Symphony Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Stuttgart Radio Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Orchestra Naţională Radio, dirijori de calibru în peisajul muzical internaţional: Joshua Weilerstein, Ondrej Lenárd, Stéphane Denève, Case Scaglione, Vassily Sinaisky, Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, solişti de excepţie: pianistul Jonathan Biss, soprana Katarina Jovanovic, pianistul Jan Simon, alături de violoniştii Nikolaj Znaider şi Vadim Gluzman, mezzo-soprana Ruxandra Donose, pianistul Horia Mihail şi violonistul Alexandru Tomescu
„Radio România este unic în Europa şi chiar în afara Europei, prin două evenimente, prin două acţiuni extraordinare pe care le organizează, le susţine, le finanţează, le promovează şi le face să se întâmple. Unul dintre ele este Târgul Gaudeamus iar cel de-al doilea este, categoric, acest Festival Internaţional al Orchestrelor Radio, eveniment unic în Europa şi nu numai”, a declarat Ovidiu Miculescu.
„Misiunea publică pe care acest serviciu public, Radio România, o îndeplineşte zi de zi, în beneficiul publicului, se întâmplă cu rezultate excelente de audienţă; după cum ştiţi, Radio România este lider de audienţă pe piaţa de radio”, afirma top managerul SRR.
„Acest Festival Internaţional al Orchestrelor Radio vine, alături de Gaudeamus, de Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic, de proiecte pe care Radio România le desfăşoară în teritoriu, în ţară – şi aici vorbesc despre „Pianul călător”, despre „Vioara lui Enescu la sate”, despre orele de educaţie muzicală, educaţie teatrală. Deci proietele Radio România vin să completeze misiunea publică într-un mod foarte fericit”.
„Chiar dacă această serie de concerte de excepţie se întâmplă în zona de off air, concertele sunt preluate on air atât de posturile noastre Radio România Cultural și Radio România Muzical, de site-urile, de platformele noastre online şi, mai important, vor fi preluate de European Broadcasting Union şi de Asia Pacific Broadcasting Union, ajungând, practic, din această sală de concerte, prin intermediul Radioului şi ulterior, al platformelor online, în eter, la o audienţă care, cu siguranţă, va depăşi 2 miliarde de ascultător”i.
„Exemplul recent pe care îl pot aduce în faţa dumneavoastră este succesul Orchestrei Naţionale Radio de la Kuala Lumpur, Malaezia. A fost un moment de excepţie, în care, practic, Radio România a ridicat steagul României în faţa unei audienţe care, din nou, a depăşit miliardul, repet, miliardul de telespectatori şi de ascultători”.
„Este îmbucurător faptul că acest Festival Internaţional al Orchestrelor Radio stârneşte interesul atât al ascultătorilor, cât şi al iubitorilor de muzică din întreaga Europă şi nu numai.
„Suntem bucuroşi să vă putem oferi concerte la o performanţă ridicată, absolut comparabil cu ceea ce se întâmplă în marile săli de concerte din lume.
Radio România rămâne şi dovedeşte şi cu acest prilej că, în domeniul cultural, este lider în piaţa de media din România, find, totodată, unul dintre cele mai performante servicii publice de media din Europa, a adăugat Președintele SRR.