RADIRO, festivalul internaţional al orchestrelor radio
Solişti şi dirijori de talie mondială au concertat la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio. Evenimentul este organizat de Radio România.
Corina Cristea, 26.09.2014, 12:18
Cinci orchestre radio – din Finlanda, Cehia, Germania, Franţa şi România – au venit în această săptămână la Bucureşti pentru a oferi melomanilor un eveniment de excepţie, dedicat muzicii lui Richard Strauss, în anul în care se împlinesc 150 de ani de la naşterea marelui compozitor german.
La iniţiativa Radio România, organizator al Festivalului RadiRo, ansamblurile simfonice amintite susţin concerte la Sala Radio, deschiderea, pe 20 septembrie, fiind făcută de Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, fondată în 1927, în anii de mare efervescenţă ai radiourilor europene şi care a evoluat în premieră acum pe o scenă din România.
Protagonistă a celei de a doua seri a festivalului, Orchestra Naţională Radio a concertat sub bagheta directorului de onoare al acestei ediţii, dirijorul Cristian Mandeal. Cu peste 1.000 de concerte dirijate în 35 de ţări de pe 4 continente, Cristian Mandeal creează în concertele sale un adevărat flux de energie, o chimie specială între dirijor, orchestră şi public. Invitata specială a serii a fost soprana Katarina Jovanović, o prezenţă familiară iubitorilor de muzică.
A urmat una dintre orchestrele radio de forţă din Europa: Orchestra Simfonică Radio din Praga, acompaniată la Bucureşti de dirijorul său principal, Ondrej Lénard şi de pianistul Jan Simon, două nume cu greutate în Cehia şi în străinătate. La pupitrul primului concert al Orchestrei Simfonice Radio din Praga s-a aflat dirijorul Tiberiu Soare, liderul tinerei generaţii de dirijori români.
Pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio de la Bucureşti şi protagonist al Turneului Pianul Călător organizat de Radio România, a fost solistul invitat al celei de a doua seri a Orchestrei Simfonice Radio din Praga la RadiRo, într-un program Strauss & Dvořák.
Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, un ansamblu de referinţă în Germania, condus în anii 70 de celebrul Sergiu Celibidache a concertat, în seara următoare, alături de doi solişti de primă mărime: violonistul Nikolaj Znaider, unul dintre cei mai flexibili muzicieni contemporani şi soprana Ruxandra Donose, premiată recent de prestigioasa revistă Gramophone.
Organizatorii au rezervat penultima seară Orchestrei Naţionale Radio, în compania unui violonist pentru care muzica nu are limite: Alexandru Tomescu. Cu celebra sa vioară Stradivarius Elder – Voicu din 1702, care a traversat România în Turneele Stradivarius şi s-a făcut auzită în mari săli de concerte de pe toate meridianele, Alexandru Tomescu a ales pentru RadiRo un program Debussy, Strauss & Brahms.
Festivalul se va închide cu un concert de excepţie susţinut de Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Franceze, care a aniversat recent 80 de ani de existenţă.