PSD contra PSD
Situaţie fără precedent în 27 de ani de democraţie post-comunistă, coaliţia majoritară în Parlamentul de la Bucureşti, PSD-ALDE, a depus, duminică, o moţiune de cenzură contra propriului Executiv.
Bogdan Matei, 19.06.2017, 12:50
Cei 222 de semnatari ai moţiunii de cenzură îl acuză pe premierul Sorin Grindeanu că se cramponează de scaun. Cu toate că, spun ei, acesta şi-a pierdut legitimitatea, după ce coaliţia, nemulţumită de întârzierile înregistrate în aplicarea programului de guvernare, i-a retras sprijinul politic, aproape toţi miniştrii au demisionat, iar conducerea PSD a anunţat că-l exclude din partid. Moţiunea va fi dezbătută şi votată miercuri şi pentru adoptarea ei e nevoie de voturile a cel puţin 233 de senatori şi deputaţi, adică jumătate plus unu din totalul aleşilor. Iar aritmetica fluctuantă a celor două tabere măreşte suspansul şi promite ca soarta Cabinetului să se joace până în ultima clipă.
Deşi nu neagă că şi-ar dori căderea Guvernului, opoziţia de dreapta – PNL, USR şi PMP – a anunţat că nu vrea să se amestece în scandalul deja consacrat drept PSD contra PSD, aşa că nu va participa la vot. UDMR, fără portofolii în Guvern, dar semnatară a unui protocol de colaborare parlamentară cu Puterea, preferă să-şi precizeze poziţia abia miercuri.
Astfel că, pe de o parte, premierul şi, pe de alta, şefii coaliţiei, Liviu Dragnea de la PSD şi Călin Popescu-Tăriceanu de la ALDE, încearcă, febril, zilele acestea, să-şi maximizeze şansele. Întrebaţi de presă, parlamentarii majorităţii promit să voteze disciplinat, cum le ordonă partidul. În cvasiunanimitate, filialele PSD din judeţe au anunţat că-l susţin, la rându-le, pe Dragnea. Excepţia e cea din Timiş, condusă de însuşi Grindeanu, care, sâmbătă, a şi fost acolo, pentru o tonifiantă baie de mulţime. În plus, el a început să repopuleze birourile din Guvern, cooptându-l, drept secretar general, pe fostul premier social-democrat Victor Ponta. Acesta ar fi, cred analiştii, doar primul dintr-o listă de foşti lideri proeminenţi ai stângii ce s-ar ralia echipei Grindeanu din antipatie faţă de Dragnea şi ar putea înclina balanţa votului.
Între timp, acuzaţiile reciproce zboară de la Guvern la partid şi înapoi. Grindeanu spune că Dragnea vrea toată puterea pentru sine. Dragnea afirmă că, ingrat, fostul său emul, pe care el l-a instalat în fruntea Executivului, răspunde, acum, altor centre de comandă, plasate, destul de nebulos, la Preşedinţie sau în zona serviciilor secrete. Comentatorii neutri cred, în schimb, că liderii PSD sunt nemulţumiţi că Grindeanu n-a reuşit să relaxeze legile anti-corupţie, sub incidenţa cărora intră mai mulţi dintre ei, cu Dragnea în frunte. Deja condamnat defintiv la doi ani de închisoare cu supendare, acesta e protagonistul unui alt dosar, în care procurorii DNA îl acuză de instigare la abuz în serviciu.
Amuzată sau consternată, opinia publică speră ca reglările din conturi din PSD să se termine cât mai rapid. Fiindcă, dincolo de jocurile politice, instabilitatea guvernamentală grevează, deja, şi mersul economiei. Iar moneda naţională românească, leul, a ajuns, săptămâna trecută, în raport cu euro, la cea mai scăzută cotaţie din ultimii cinci ani.