Provocările noului ministru de Externe
Teodor Meleşcanu este noul şef al diplomaţiei după protestele şi controversele legate de modul în care s-a desfăşurat în străinătate primul tur de scrutin prezidenţial.
Corina Cristea, 11.11.2014, 12:56
Ministerul de Externe de la Bucureşti are, de luni, un nou titular. Schimbarea s-a produs pe fondul acuzelor legate de modul în care a fost organizat în diaspora primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe 2 noiembrie. Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a depus jurământul, la doar câteva ore după ce Titus Corlăţean şi-a prezentat demisia, spunând că ia această decizie pentru a nu încălca legea.
Cheia întregii probleme stă în numărul secţiilor electorale organizate în străinătate – 294 – insuficiente şi nu tocmai bine organizate, spun cei care nu au reuşit să-şi exercite dreptul la vot. În week-end, în mari oraşe europene – Londra, Dublin, Madrid, Paris, Viena – românii au ieşit în stradă, cerând demisia lui Corlăţean şi suplimentarea secţiilor. Li s-au alăturat, în semn de solidaritate, conaţionali din ţară.
Legea nu permite crearea mai multor secţii de votare în străinătate pentru turul al doilea, a lăsat să se înţeleagă în ultima sa luare de poziţie în calitate de ministru de Externe Titus Corlăţean, care a explicat că prin gestul său nu a dorit să ofere motive de contestare a alegerilor prezidenţiale:
Ca ministru, am obligaţia să asigur împreună cu echipa MAE respectarea legalităţii dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. În consecinţă, pentru că doresc să respect legea, am decis să îmi depun mandatul de ministru al afacerilor externe al României.”
Legislaţia electorală actuală nu permite înfiinţarea de noi secţii în străinătate, în lipsa unor derogări sau modificări legislative putând fi luate doar măsuri de fluidizare a procesului de votare, a susţinut şi noul ministru, Teodor Meleşcanu, la sediul BEC, unde a mers pentru clarificări:
Este nevoie, consider eu, de adoptarea tuturor măsurilor ca lumea să poată vota fără nici un fel de dificultăţi. În legătură cu modul concret, depinde în primul rând de discuţia pe aspectele legale şi mai ales de timpul rămas.”
Într-un comunicat, BEC a precizat, luni, că organizarea secţiilor de votare din străinătate este de competenţa exclusivă a Ministerului de Externe şi că nu ar exista niciun impediment legal pentru înfiinţarea de noi secţii în diaspora. Opoziţia, prin liderul ACL, Cătălin Predoiu, fost ministru al justiţiei, insistă că demisia lui Corlăţean nu rezolvă problemele constatate în turul întâi şi că noi secţii de votare în diaspora ar putea fi înfiinţate printr-o ordonanţă a guvernului:
Ponta să rezolve problema. Să mărească secţiile de votare, să dea hotărâre de guvern, să facă ce trebuie să facă un premier şi să dea drept constituţional românilor din diaspora să îşi exercite votul.” În opinia şefului statului, Traian Băsescu, demisia lui Corlăţean a intervenit prea târziu.