Provocările mediului de afaceri
Criza forței de muncă rămâne cea mai mare provocare din 2020 pentru mediul de afaceri din România, arată un barometru recent.
Mihai Pelin, 06.01.2020, 11:45
Criza forţei de muncă, accentuarea inflaţiei, perspectivele deprecierii monedei naţionale şi extinderea blocajului financiar vor reprezenta, în 2020, cele mai importante provocări pentru mediul de afaceri din România, arată un barometru privind starea economiei publicat de o companie de consultanţă. După ce la precedentul, din luna iulie a anului trecut, inflaţia şi deprecierea leului se aflau în prim-planul temerilor investitorilor, în 2020 criza forţei de muncă se numără acum între principalele îngrijorări.
La întrebarea „Care ar putea fi principalele provocări cu care se va confrunta mediul de afaceri?”, peste 60% dintre firme au indicat problema forţei de muncă, 53% au menţionat accentuarea blocajului financiar, 49% creşterea inflaţiei, iar 36% o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb. Criza forţei de muncă s-a accentuat anul trecut – arată cercetarea -, iar importul de muncitori străini nu a reuşit să compenseze nici 10% din necesar. În plus, dincolo de stimularea consumului, creşterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piaţa muncii.
În acest an, planurile de dezvoltare ale multor companii se află în stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care, din păcate, statul întârzie să vină cu soluții, cea mai solicitată de investitori fiind o necesară scădere a impozitelor pe salarii, mai reiese din document. În plus, este nevoie de un plan de măsuri pentru reîntoarcerea românilor în țară, mai ales a celor tineri, potrivit studiului. C
ombinaţia fatidică între deprecierea leului şi creşterea preţurilor în economie a afectat semnificativ economia reală în 2019, iar acest fenomen tinde să se accentueze și în 2020.
Având în vedere contextul electoral al acestui an – cu alegeri locale și parlamentare – el pare unul de tranziţie spre o nouă guvernare. Măsurile de reformă vor fi, din păcate, înghețate și amânate pentru 2021, atunci când vom asista şi la creşteri de taxe şi impozite, spun oamenii de afaceri. Într-o secţiune distinctă a analizei, ei au fost întrebaţi ce măsuri consideră necesare pentru dezvoltarea unui cadru economic stabil.
Predictibilitatea fiscală (73%) s-a aflat în topul menţiunilor. Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără modificări peste noapte (în genul propunerii privind scăderea TVA, fără fundamente economice), se află de câţiva ani în topul solicitării oamenilor de afaceri, din păcate neonorate de autorităţi. Digitalizarea administraţiei publice, investiţiile în infrastructură, reducerea aparatului bugetar şi un plan naţional de reconversie profesională se află, de asemenea, în topul măsurilor considerate prioritare de investitori.
Barometrul privind starea economiei românești a fost realizat prin chestionare online, telefonic şi e-mail pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din domenii precum comerţ şi servicii financiare, agricultură, energie, confecţii şi IT.