Protestele transportatorilor şi fermierilor
Transportatorii și fermierii din România cer, în stradă, soluționarea revendicărilor lor
Leyla Cheamil, 15.01.2024, 11:44
De aproape o săptămână, transportatorii și agricultorii din România au ieșit în stradă, nemulțumiți de scumpirea polițelor, creșterea accizei la motorină, precum și de ceea ce numesc ei numeroase probleme de legislație. Protestele au produs perturbări ale traficului în numeroase zone ale ţării. În ultimele zile, multe drumuri au fost blocate sau aglomerate de utilajele protestatarilor. Reprezentanţii transportatorilor au ținut să precizeze că protestul lor este unul spontan şi că nu a fost organizat de nicio confederaţie de specialitate sau de un partid politic.
La Ministerul de Finanţe, au avut loc discuţii între autorităţi şi reprezentanţii şoferilor şi fermierilor pe tema nemulţumirilor care i-au scos în stradă. Cele două părți nu au ajuns la niciun acord. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că o parte dintre revendicări ţin de facilităţile fiscale pe care România s-a angajat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, să le reglementeze. Revendicările ce ţin de Comisia Europeană trebuie prezentate acesteia, pentru că, altfel, măsurile s-ar întoarce împotriva protestatarilor, a mai spus Marcel Boloș. A avut loc, de asemenea, o întâlnire la sediul Guvernului cu premierul Marcel Ciolacu. În cadrul discuţiilor recente cu prim-ministrul României, a fost analizată o listă cu peste 40 de revendicări şi a fost stabilit un prim calendar de întâlniri punctuale cu reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor cu atribuţii în acest sens. Guvernul a precizat că încercă să găsească soluţii concrete la problemele ridicate de protestatari.
O delegație a celor două categorii profesionale a mers, anterior, și la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru a discuta despre solicitările lor, inclusiv tarifele RCA. De fapt, aceasta este cea mai importantă problemă a transportatorilor, faptul că aceste tarife au crescut foarte mult de la 1 ianuarie. Conducerea ASF a anunţat că lucrează la schimbări în legislaţie care să aibă ca rezultat final reducerea preţului, în special pentru cei care nu produc accidente, întreruperea RCA în cazul activităţilor sezoniere şi posibilitatea de plată în rate. La rândul său, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat în privinţa actelor normative cerute de fermieri că unele sunt, deja, trimise pentru avizare la Consiliul Concurenţei şi că urmează să fie aprobate, în această săptămână, în şedinţa cabinetului. El a mai spus că existăsoluții de finanțate pentru fermieri, că diferite forme de sprijin sunt incluse în buget, iar zootehnia va fi finațată, anul acesta, cu 2% din Produsul Intern Brut al României. Fermierii au primit asigurări că vor primi şi restul de 5% din subvenţiile totale de 1,6 miliarde de euro