Protestele împotriva restricțiilor se amplifică
În România au avut loc noi proteste față de măsurile anti-pandemie luate de autorități. Cele mai multe s-au desfășurat fără incidente.
Eugen Coroianu, 30.03.2021, 11:23
La Bucureşți şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc, luni seară și în cursul nopții, noi proteste faţă de înăsprirea restricţiilor impuse de Guvern din cauza pandemiei. Participanţii au scandat lozinci împotriva autorităţilor, au dat foc în măştilor de protecţie şi au denunţat ceea ce au numit ‘dictatura sanitară’. Oamenii au cerut demisia premierului și a unor responsabili în gestionarea crizei provocate de coronavirus. S-a strigat „Libertate!” și s-a cerut deschiderea şcolilor, a sălilor de spectacole şi de sport, precum şi a sectorului HoReCa, cel mai afectat de măsurile impuse.
Iată ce spune un manifestant de la Constanța, unde au ieșit în stradă circa o mie de persoane: „Sectorul HoReCa este închis. Şcolile se închid, se deschid, elevii nu mai învaţă nimic. Vrem demisia lui Arafat, demisia lui Cîţu, explicaţii publice pentru toate măsurile impuse, să nu mai purtăm măşti în aer liber„.
În orașul-port la Marea Neagră, jandarmii au fost prezenţi pentru a asigura ordinea publică şi nu s-au semnalat incidente.
În Capitală, în schimb, protestele, în mare parte pașnice, au degenerat, spre final, în violenţe. Unii participanţi au fost reţinuţi, după ce au aruncat cu pietre şi sticle către jandarmi. Vitrinele unor magazine au fost sparte, iar traficul auto în centrul capitalei a fost întrerupt în câteva rânduri. Aproape 200 de persoane au fost conduse la secţii de Poliţie, unde au fost indentificate, fotografiate şi amprentate, mare parte dintre acestea fiind amendate. Autoritățile mai spun că 12 jandarmi au fost răniţi ușor.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că cei care au instigat la violenţă trebuie să plătească și i-a felicitat pe jandarmi pentru calmul cu care au acționat. El le-a mulţumit tuturor celor care respectă măsurile luate autorităţi şi care înţeleg că disconfortul creat de acestea reprezintă ‘un preţ mic’ pentru sănătatea şi viaţa celor dragi.
La protestele din București au participat și reprezentanţi ai formaţiunii parlamentare AUR, care anunţaseră, anterior, că vor fi prezenți la manifestațiile din toată țară. Violențe au fost și la Galați, unde dinspre mulţime au fost lansate către jandarmi mai multe petarde şi pietre.
La Timișoara, circa 300 de cetăţeni care, în majoritate, fie nu aveau mască, fie o purtau necorespunzător, au mărşăluit fără incidente prin centrul orașului, la fel la Cluj și la Brașov.
Referitor la toate aceste proteste, premierul Florin Cîţu a declarat: „Ştiţi foarte bine că în toată Europa astfel de măsuri sunt luate unitar, pentru întreaga ţară. În România sunt măsuri luate în funcţie de gradul de incidenţă, tocmai pentru că ştim că există, deja, în societate o oboseală, după un an de zile în care am combătut această pandemie, dar încă nu am trecut şi este nevoie de încă un efort, de noi, împreună, să trecem peste această perioadă.”
Manifestațiile au loc într-un moment de recrudescență a pandemiei și în condițiile în care sistemul sanitar românesc este suprasolicitat, în special în secțiile de terapie intensivă.