Proteste sindicale
Angajaţii din sistemul sanitar românesc au protestat în Bucureşti, nemultumiţi de legislaţia care reglementează sistemul.
Leyla Cheamil, 19.09.2013, 12:15
Bucureştiul a fost, miercuri, scena protestelor organizate de angajaţii din sistemul sanitar, dar şi de sindicaliştii din transporturi şi servicii publice, nemultumiţi, în principal, de salariile mici.
Victimă a subfinanţării cronice de ani de zile, sistemul de sănătate din România este într-o criză continuă, în ciuda reformelor succesive anunţate cu surle şi trâmbiţe de politicieni, menite să-l modernizeze şi să-l eficientizeze. Rezultatul a fost, însă, vulnerabilizarea sa, generată de degradarea materială a spitalelor, de închiderea unora dintre ele, precum şi de un adevarat exod al medicilor şi asistentelor în străinătate, atraşi de salarii mai mari şi de condiţii de muncă mai bune. Doctorii acuză autorităţile că găsesc bani pentru mărirea lefurilor primarilor, de exemplu, în schimb pretind ca medicii rezidenţi să rămână în ţară cu salarii de doar 800 de lei (circa 180 de euro).
Sătule de sărăcie şi de lipsuri, cadrele medicale au ieşit în stradă pentru a manifesta faţă de lipsa de soluţii a autorităţilor la vechile probleme cu care se confruntă. Lista revendicărilor lor cuprinde şase solicitări majore. Este vorba, în primul rând, de alocarea a minumum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege specifică sistemului de sănătate în care proiectul privind performanţa să reprezinte un capitol. Cadrele medicale doresc, de asemenea, consultarea reala a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului sanitar. Totuşi, banii sunt principala revendicare, spune Florin Chirculescu, unul din liderii sindicali din Sănătate: Trebuie să dea banii care sunt necesari în sănătate. Trebuie să reiasă că 6% cel puţin ajung în sănătate din PIB.
Ministrul Sănătaţii, Eugen Nicolăescu, pare, însă, dezarmat în faţa acestei cereri: Dacă aş avea 6% din PIB, vă daţi seama că nu aş mai avea nici o problemă, aş fi cel mai fericit ministru din ţara asta.
El i-a îndemnat pe manifestanţi la dialog, în defavoarea pichetelor, însă aceştia au anunţat că până, pe 27 septembrie, vor protesta în fiecare zi.
Proteste au fost organizate în Bucureşti şi de sindicaliştii din transporturi şi servicii publice. Nemulţumiţi de blocarea fondului de salarii la nivelul celui din 2008, câteva sute de manifestanţi au cerut modificarea legislaţiei în vigoare în domeniul transporturilor şi posibilitatea negocierii contractelor colective de muncă. Ei ameninţă cu oprirea lucrului pe termen nelimitat din 30 septembrie, la metrou şi în transportul de suprafaţă, dacă nu le sunt îndeplinite cererile.