Proteste şi pregătiri pentru alegerile prezidenţiale
Un nou scrutin prezidenţial va avea loc, în România, în luna mai, însă mulţi oameni cer organizarea turului doi al alegerilor pentru funcţia supremă, anulat în decembrie.
Ştefan Stoica, 13.01.2025, 12:45
Săptămâna trecută, coaliţia guvernamentală PSD-PNL-UDMR a stabilit ca alegerile prezidenţiale să aibă loc pe 4 şi 18 mai anul acesta. Executivul de la Bucureşti pregăteşte, acum, documentele necesare oficializării acestor date.
Premierul social-democrat Marcel Ciolacu recunoştea că există, în mod firesc, o uriaşă aşteptare publică legată de datele pentru scrutinul prezidenţial.
Strada, însă, trimite un mesaj mult mai radical: Curtea Constituţională a anulat nejustificat turul al doilea al scrutinului prezidenţial şi ar trebui, acum, să-şi revizuiască decizia luată pe 6 decembrie. O astfel de cerere de revizuire a fost depusă, vineri, de avocaţii candidatului independent Călin Georgescu, extremistul prorus care a câştigat, neaşteptat, turul unu prezidenţial, desfăşurat pe 24 noiembrie. Momentul înregistrării cererii la CCR a fost însoţit de protestul, neautorizat, a mii de susţinători ai lui Georgescu.
Duminică, Alianţa pentru Unirea Românilor, partidul fanion al triadei suveraniste din Parlament, a organizat, în Bucureşti, un amplu protest legal, la care zeci de mii oameni veniţi din toată ţara au solicitat reluarea turului doi al alegerilor prezidenţiale şi plecarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis. ‘
Mitingul pentru democraţie’, cum s-a numit, a inclus un marş între palatele guvernamental şi prezidenţial.
„Într-o Românie normală, la finalul zilei de astăzi, locatarul ilegitim de la Cotroceni, Klaus Werner Iohannis, îşi va anunţa demisia şi vom reintra în cadrul instituţional, pentru a respecta voinţa poporului român”, a declarat liderul AUR, George Simion. El a anunţat că protestele vor continua până la îndeplinirea tuturor cerinţelor acestui miting, iar de Ziua Unirii Principatelor, pe 24 ianuarie, vor fi zeci de mii de oameni în stradă.
Preşedinta USR, Elena Lasconi, calificată în finala prezidenţială alături de Georgescu, a afirmat că îi înţelege pe românii care au ieşit să protesteze pentru a arăta: ”CCR obrazul pentru cum şi-a folosit discreţionar puterea”, însă consideră că soluţia nu va fi găsită nici în stradă, nici pe reţelele de socializare. În opinia sa, gestul de normalitate ar fi ca Klaus Iohannis să se retragă şi să-l lase pe şeful Senatului să conducă interimar România.
CCR a anulat alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie anul trecut, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a publicat un raport care vorbea despre ingerinţe externe în procesul electoral în favoarea lui Georgescu şi despre presupusa finanţare ilegală a campaniei acestuia.
Faptele incriminate în raport, pe care s-a bazat decizia fără precedent a Curţii Constituţionale, nu au fost confirmate, deocamdată, de anchete judiciare, ceea ce naşte un mare semn de întrebare cu privire la justeţea deciziei CCR. Urmare a acesteia, Klaus Iohannis ocupă, în continuare, fotoliul prezidenţial, deşi îşi încheiase al doilea şi ultimul mandat la care mai avea dreptul pe 21 decembrie.