Proteste în sistemul sanitar
Lucrătorii din Sănătate au protestat la București, dar și în spitale din întreaga țară, cerând, între altele, acordarea salariilor la nivelul promis pentru toţi cei din sistem.
Corina Cristea, 29.12.2021, 11:44
Susținute de manifestări organizate în spitalele publice din țară, în București au fost, marți, proteste. Lucrătorii din Sănătate au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile în cadrul unui miting coordonat de Federaţia Solidaritatea Sanitară – o organizaţie reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate, având ca membri peste 25.000 de salariaţi din acest sector. La acţiune a participat toată gama lucrătorilor din sistemul sanitar, de la medici şi asistenţi, până la economişti din sistem şi personal auxiliar. Principala solicitare către guvernanţi vizează acordarea veniturilor promise în urmă cu aproape doi ani, venituri care nu au fost acordate în 2021. Mai mult, afirmă protestatarii, pentru anul viitor există perspective slabe de majorare a salariilor la nivelul aşteptat, pentru că, pentru moment, promisiunile guvernanţilor prevăd doar un sfert din cuantumul iniţial.
Daniel Bulboacă, vicepreşedinte al Federaţiei Solidaritatea Sanitară Avem o lege de salarizare din 2017 încoace, care nu se aplică. Da, noi atâta solicităm: acordarea drepturilor legale, nu vrem nimic suplimentar. Anul ăsta, în 2021, în luna ianuarie trebuia să ni se acorde o tranşă de majorare salarială – nu s-a acordat. În 2022, pentru TESA nu se acordă absolut deloc şi pentru muncitori se acordă doar un sfert din majorare pentru personalul auxiliar, pentru infirmierii, brancardierii, îngrijitorii de curăţenie. Se dă un sfert doar la o parte din toţi cei care aveau dreptul la majorările succesive.
Protestele din capitală au colindat, potrivit organizatorilor, instituţiile esenţiale din România, respectiv Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, pentru a rosti Pluguşorul suferinţei lucrătorilor din sănătate şi pentru a ura înţelepciune în acordarea urgentă a drepturilor legitime ale profesioniştilor din sănătate. Sunt, de fapt, mai multe probleme, a explicat la Radio România, Gabriel Predica, vicepreședinte al Federației Solidaritatea Sanitară
Ele pornesc, pe de-o parte, de la un sistem inechitabil existent astăzi în privinţa a ceea ce înseamnă salarizarea şi, pe de altă parte, desigur, şi această problemă a unei forme de nerecunoştinţă faţă de tot ceea ce au înseamnat eforturile salariaţilor din Sănătate. Și când spun salariaţi din Sănătate mă refer la absolut toate categoriile, incluzând şi personalul TESA, spre exemplu, incluzând evident personalul auxiliar medical, infirmieri, brancardieri, medicii, asistentele, deci absolut toate categoriile de personal, care, ştim foarte bine, au fost implicate în aceşti ultimi doi ani de zile în tot ceea ce a însemnat lupta cu pandemia COVID-19.
Potrivit lui Gabriel Predica, în sistemul de sănătate, începând cu anul 2010, salarizarea se face pe principiul amânării sau prorogării, iar acest lucru naşte tot felul de frustrări și animozități în rândul anumitor categorii de personal, nici vechea lege a salarizării, nici actuala lege nefiind puse integral în aplicare.