Proteste în plină vară
În ultimele zile, în România au fost proteste ale contabililor și nemulţumiri ale șoferilor.
Mihai Pelin, 09.07.2024, 12:15
Contabili, economişti şi antreprenori au organizat, luni, în centrul Bucureştiului, un protest pentru a atrage atenţia asupra a ceea ce ei numesc ”teroare fiscală” şi măsuri adoptate fără consultare publică, cu impact major asupra întregii societăţi.
La manifestarea denumită „Fără haos în administrația fiscală” au venit oameni din toată țara, care au stat în caniculă pentru a-și striga nemulțumirile. Ei s-au reunit în Piaţa Victoriei, unde este sediul Guvernului, iar o delegatie a contabililor a avut discuţii cu autoritățile. Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de ultimele decizii adoptate privind, în special, digitalizarea administraţiei fiscale. Ei reclamă lipsa transparenței și spun că introducerea unor mecanisme precum e-factura, e-TVA sau e-transport, de fapt, creşte birocraţia, în condiţiile în care trebuie completate multe declaraţii, dintre care unele conţin informaţii redundante.
În plus, contabilii s-au plâns că instrumentele tehnice puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor nu funcţionează la parametri optimi.
Protestatarii solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.
De cealaltă parte, autoritățile susțin că, astfel, va fi eliminată evaziunea fiscală. Totodată, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a promis mai mult dialog cu cei afectați direct. Nemulțumiți sunt și cei care au carnet de conducere! Aceştia au cerut anularea ordonanței Guvernului care le permite poliţiştilor să suspende permisele de conducere ale şoferilor care refuză efectuarea unui test antidrog până la primirea analizelor medicale.
”Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pun în pericol viețile și carierele a mii de șoferi nevinovați. Aceștia riscă dosare penale și pierderea locurilor de muncă din cauza testelor fals pozitive”, au susținut organizatorii.
În urma protestelor, această Ordonanţa care schimbă Codul Rutier ar urma să fie modificată în prima şedinţă a Executivului. Premierul Marcel Ciolacu a cerut Ministerului de Interne să vină cu noi propuneri, astfel încît să nu mai fie pedepsiți şoferii care ies fals pozitivi la testele rapide, dar nici să nu compromită lupta împotriva consumului de stupefiante.
Aparate de testare antidrog folosite de Poliţia Română dau foarte multe erori, iar testele se pozitivează, chiar dacă şoferul nu a consumat droguri. Medicii legişti au explicat că mai multe alimente sau medicamente uzuale conţin substanţe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să afecteze capacitatea de conducere a maşinilor. De exemplu, codeina, utilizată împotriva tusei, dă reacţii pozitive la teste pentru opiacee. Este, de aceea, nevoie de dotarea institutelor de medicină legală cu aparate noi, astfel încât acestea să confirme sau nu un test rapid în câteva zile. În prezent se aşteaptă şi câteva luni rezultatul, timp în care permisul auto este suspendat.