Proteste împotriva fiscalizării excesive
Angajații din România au protestat față de nivelul crescut al impozitării pe muncă.
Leyla Cheamil, 14.05.2024, 11:59
Fiscalitatea excesivă pe muncă impusă de Executiv a determinat Blocul Național Sindical din România și cele 29 de federații afiliate să iasă, luni, în București pentru a protesta împotriva acestei măsuri. Sub sloganul „Respect pentru muncă şi cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!’, reprezentanții federațiilor sindicale din toată țara au organizat un miting în fața Guvernului, cerând reducerea impozitelor, pe care le consideră prea mari raportat la salarii.
Protestatarii au afirmat că situaţia la ora actuală nu este încurajatoare pentru muncă, pentru că taxe mari înseamnă şi mai multă muncă la negru. Potrivit Blocului Național Sindical, România este singura ţară din Uniunea Europeană şi din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate pe umerii salariaţilor începând cu anul 2018. Astfel, contribuţia la sănătate şi cea la sistemul de pensii s-au dublat pentru angajaţi, în timp ce pentru angajatori s-au redus la zero.
Așadar, atrage atenția BNS, România are, astăzi, una dintre cele mai ridicate sarcini fiscale pe costul forţei de muncă din UE: 42,8% faţă de 38,6% media europeană. Peste 87% din sarcina fiscală este reprezentată de contribuţiile sociale percepute pentru finanţarea sistemului de securitate socială. 82,6% din finanţarea sistemului de pensii şi a sistemului de asigurări de sănătate se asigură din contribuţii plătite de persoanele asigurate, în proporţie de peste 97% aceştia fiind salariaţi.
Sarcina fiscală pusă pe umerii salariaţilor este mult peste 50%, atât cât reprezintă sarcina maximă prevăzută de Convenţia Organizației Internaționale a Muncii şi Codul european de securitate socială, subliniază protestatarii. Totodată, potrivit acestora, care citează datele Eurostat, salariile mici şi taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă din UE în 2023, după Italia şi Grecia. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc.
Premierul Marcel Ciolacu a admis că impozitarea muncii în România este una dintre cele mai ridicate din Europa, dar spune că marea problemă este impozitarea muncii la veniturile mici. „Eu nu pot să risc să vin cu scăderi de impozitare la salariul minim pe economie şi să mă trezesc că, de la o treime cât sunt angajaţi în economie acum cu salariul minim, am două treimiˮ, a adăugat premierul. Acesta a precizat că Guvernul va încerca să vină cu un sistem de deduceri pentru cei cu venituri mici, iar o parte dintre măsuri ar putea fi luate începând din acest an.