Proteste împotriva creşterii preţurilor
Sindicaliştii români au ieşit în stradă ca să acuze deteriorarea continuă a nivelului de trai.
Bogdan Matei, 18.10.2022, 11:35
În mai bine de trei decenii de democraţie românească, toamna e anotimul predilect al protestelor cu miză socială. Apropierea iernii, care, după o butadă autohtonă, îi ia întotdeauna pe guvernanţi prin surprindere, amplifică temerile şi nemulţumirile oamenilor. Românii aveau, oricum, printre cele mai mici pensii şi salarii dintre toţi cetăţenii Uniunii Europene. Din puterea lor de cumpărare a muşcat adânc inflaţia, cu o rată anuală de peste 15 procente.
De la mărfuri alimentare, la servicii şi de la electrocasnice, la medicamente, totul s-a scumpit, iar spirala preţurilor a fost generată, spun experţii, mai ales de scumpirea energiei. Lipsite de coerenţă, diversele scheme imaginate de guvernanţi pentru a compensa ori plafona preţurile la energie nu par să fi convins o populaţie tot mai înspăimântată de facturile colosale pe care le va primi în lunile de iarnă.
Un prim protest, animat de liderii mai multor sindicate afliate Cartelului Alfa, a avut loc luni, la Zalău, în nord-vest. Organizatorii au vrut să atragă atenţia asupra costurilor tot mai mari ale energiei, care afectează, deopotrivă, mediul de afaceri, instituţiile şi, mai ales, populaţia. Sindicaliştii spun că acesta e doar startul caravanei intitulate Marşul antisărăcie”, care ar urma să străbată întreaga ţară şi să ajungă la Bucureşti, unde este programat un miting de amploare pe 20 octombrie. Nu există în acest moment strategii economice pentru ca România să treacă peste această iarnă” – acuză unul dintre sindcialişti.
Mai la sud de Zalău, tot membri ai confederaţiei Cartel Alfa au protestat în faţa sediului Termocentralei Mintia, solicitând majorarea salariilor şi a pensiilor, stoparea creşterii preţurilor şi modificarea Legii dialogului social. Vrem să atragem atenţia Guvernului României asupra crizei energetice care se adânceşte din ce în ce mai mult şi care sărăceşte populaţia.
Cerem creşterea salariilor, odată cu stoparea preţurilor la energie şi cu repornirea capacităţilor de producere a energiei electrice pe cărbune” – a rezumat preşedintele filialei judeţene Hunedoara a Cartelului Alfa, Cristian Iştoc. El a explicat că alegerea termocentralei Mintia ca loc al protestului nu este întâmplătoare, în contextul în care unitatea de producţie s-a închis în martie 2021, iar de atunci preţul energiei a crescut de zece ori. Am ajuns să avem energia electrică mai scumpă decât cea din Germania, iar salariile să fie de trei-patru ori mai mici ca acolo, ceea ce nu este corect” – a punctat Iştoc.
Nervozitatea din societatea românească face parte dintr-un curent european mult mai amplu. Zeci de mii oameni au ieşit în stradă la Praga sau la Paris, la Londra ori la Budapesta, pentru a protesta faţă de deteriorarea nivelului de trai, efect indirect, dar foarte palpabil al invadării Ucrainei de către trupele ruse.