Propuneri de modificare a Codului fiscal
De la 1 ianuarie 2018, salariul minim din România creşte, impozitul pe venit scade, dar scade şi contribuţia angajaţilor la Pilonul II.
Daniela Budu, 27.10.2017, 12:33
Guvernul de la Bucureşti a analizat, în primă lectură, proiectul de modificare a Codului fiscal, care prevede o serie de măsuri pe care le consideră benefice pentru mediul de afaceri, între care şi reducerea impozitului la 10% pentru unele categorii de venituri. Executivul a discutat şi o serie de ordonanţe care prevăd, între altele, creşterea salariului minim brut pe ţară şi reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii.
Ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, a prezentat măsurile fiscale pe care executivul doreşte să le adopte anul viitor: “Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. O altă măsură: reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor. Contribuţiile scad cu două puncte procentuale. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului scad, de asemenea, la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale”.
Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că se doreşte ca de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie să crească la 1900(peste 400 euro) de lei. În prezent, peste un milion de angajaţi din România, adică o cincime din efectivul total de salariaţi, sunt remuneraţi la nivelul salariului minim pe economie. Lia Olguţa Vasilescu a mai spus că va creşte şi pensia minimă şi se va mări şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.
Lia Olguţa Vasilescu: “Indemnizaţia minimă de creştere a copilului va creşte, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, faţă de 1233 de lei, cât este în prezent, şi nu în ultimul rând proiectul de ordonanţă prevede creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018”.
Lia Olguţa Vasilescu a mai arătat că va fi redus şi procentul de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%. De la începutul anului a fost o întreagă discuţie privind Pilonul II de pensii, PSD, la guvernare, afirmând continuu că nu vrea o naţionalizare a acestuia. Analiştii spun că Bursa de la Bucureşti va avea cel mai mult de suferit prin reducerea contribuţiei pentru Pilonul II întrucât nu vor mai fi bani pentru achiziţia de acţiuni. Pe de altă parte, un sondaj realizat, luna trecută, printre membrii Consiliului Investitorilor Străini arată că sentimentul investitorilor privind mediul de afaceri din România, în special în ceea ce priveşte predictibilitatea legislativă şi stabilitatea cadrului fiscal, se deteriorează considerabil. 90% din cei chestionaţi declară că legislaţia în continuă schimbare afectează planificarea afacerii lor.
65% spun că sarcina fiscală a crescut, iar trei sferturi cred că mediul de afaceri s-a înrăutăţit recent şi că evoluţiile din ultima perioadă au dus la scăderea încrederii companiilor. În opinia Consiliului, autorităţile ar trebui să dezvolte o politică mai coerentă de atragere a investiţiilor străine directe şi să evite anunţarea de măsuri de politică fiscală la care, apoi, renunţă.