Propunere pentru şefia SRI
După demisia lui George Maior, luna trecută, Serviciul Român de Informatii a rămas orfan la nivel de conducere permanentă. Şeful statului, Klaus Iohannis, susţine că a găsit omul potrivit, pentru locul potrivit.
Florentin Căpitănescu, 20.02.2015, 13:00
Fapt mai puţin obişnuit, mai ales într-un context regional incert, principalele servicii de informaţii ale României – SRI şi SIE – au rămas fără conducere permanentă. Primul pare a-şi fi găsit viitorul director, odată cu nominalizarea pe care şeful statului, Klaus Iohannis, a făcut-o în persoana lui Eduard Hellvig. Europarlamentar în mandat, cu o biografie politică lipsită de controverse majore şi reprezentant de seamă al noului val de tineri politicieni ce au reuşit să spargă bariera anonimatului, Hellvig pare, la prima vedere, o soluţie potrivită pentru conducerea SRI. Ce îl recomandă, totuşi, din perspectiva prezidenţială, pentru şefia uneia dintre aşa-numitele instituţii de forţă ale statului?
Klaus Iohannis: ”Atunci când m-am gândit la o persoană pe care s-o propun pentru funcţia de director la Serviciul Român de Informaţii, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea în acest spaţiu”.
Propunerea intrigă şi, în aceeaşi măsură, confirmă direcţia trasată de fostul preşedinte, Traian Basescu. Intrigă, fiindcă Hellvig, vicepreşedinte al PNL, este considerat unul dintre apropiaţii lui Klaus Iohannis, cel care, în calitate de şef al formaţiunii, a candidat şi a câştigat la prezidenţialele din noiembrie 2014. Aşadar, relaţia personală – susţin unii analişti – a cântărit mult, chiar prea mult, în decizia şefului statului.
Pe de altă parte, preşedintele Iohannis merge pe cărarea bătătorită de predecesorul său, Traian Băsescu, cel care a lansat moda ca şefii principalelor servicii să fie extraşi din băncile Opoziţiei.
Totuşi, dincolo de discuţia legată de acurateţea criteriilor care l-au facut eligibil pentru nominalizarea la şefia SRI, Hellvig va avea, în cazul în care Parlamentul îi va da undă verde, o misiune dificilă. El ar prelua şefia într-o perioadă în care directorul interimar al SRI, Florian Coldea, a fost subiectul unui denunţ făcut de un influent politician, fostul ministru al dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, anchetată în mai multe dosare de corupţie. Udrea l-a acuzat pe Coldea că se foloseşte într-o manieră abuzivă de funcţia sa, inclusiv pentru a-i distruge ei cariera politică. Denunţul nu s-a transformat, însă, într-o anchetă, întrucât DNA a considerat că dovezile sau faptele incriminate nu au consistenţă juridică. La o concluzie similară a ajuns şi Comisia parlamentară pentru controlul SRI, cea care l-a audiat pe Coldea.
Deşi are o imagine bună în spaţiul public românesc şi este, alături de SIE, o instituţie apreciată de partenerii occidentali, SRI îşi desfăşoară activitatea într-un semi-întuneric suspect. Slabul control al Parlamentului, singurul abilitat să verifice activitatea SRI, şi senzaţia că nu s-a scuturat cu totul de oamenii şi practicile Securităţii – serviciul de informaţii al regimului comunist – aruncă o mare umbră de îndoială asupra instituţiei. Or, cred observatorii, reformarea totală, fără compromisuri, a SRI va fi marea luptă a lui Hellvig, dacă va ajunge capul instituţiei.