Promisiuni pentru rezolvarea situaţiei din penitenciare
Angajaţii din penitenciare, nemulţumiţi de condiţiile de muncă si de salarii, primesc promisiuni din partea Guvernului că le vor fi revendicate cererile.
Leyla Cheamil, 11.08.2017, 12:30
Autorităţile ştiu că exista probleme complexe în ceea ce priveşte situaţia închisorilor din România. Există nemulţumiri profunde atât din partea deţinuţilor, cât şi din partea personalului din penitenciare. Acesta din urmă a declanşat proteste, începând cu 1 august, refuzând să mai facă ore suplimentare. Paznicii cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, eliminarea deficitului de personal, reorganizarea unităţilor şi construirea unora noi. După discuţii purtate, joi, de sindicaliştii din sistemul penitenciar cu premierul Mihai Tudose, acesta a exprimat susţinerea Executivului privind măsurile care trebuie luate pentru buna funcţionare a unităţilor ce fac parte din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Astfel, Guvernul are în vedere creşterea salariilor personalului, precum şi realizarea unui plan referitor la necesităţile de personal tehnic şi de supraveghere în teren, în concordanţă cu standardele de sistem existente. După întâlnirea cu premierul Mihai Tudose, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Ştefan Teoroc, a declarat că acesta a acceptat şi modificarea statutului celor care lucrează în penitenciare. Ştefan Teoroc: „În privinţa statutului, primul ministru a fost ferm favorabil în schimbarea denumirii în Poliţie Penitenciară, iar privind posturile, noi spunem că prin hotărârea de guvern trebuie să se modifice cele 15 mii de posturi prevăzute, în 20 de mii. Împreună cu ministrul Justiţiei vom analiza şi, chiar dacă se va face gradual, se va începe, încă de anul ăsta, cu o modificare a numărului de posturi prin adăugarea unor posturi prevăzute şi ocuparea, prin concurs, a unui număr cât mai mare de posturi.”
Teoroc a precizat că i-a solicitat premierului ca suma care ar urma să fie tăiată la rectificarea bugetară din alocările pentru penitenciare, respectiv 57 de milioane de lei (12.500.000 euro), să rămână în bugetul dedicat sistemului pentru încadrări şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. El a subliniat, totodată, că sindicaliştii nu vor renunţa la acţiunile de protest anunţate până nu se va materializa ceva din cele promise la întrevederea cu prim-ministrul.
Pe de altă parte, imbunătăţirea condiţiilor de detenţie din România a fost solicitată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Supraaglomerarea din celule, insuficienţa instalaţiilor sanitare, lipsa de igienă, calitatea scăzută a hranei arată o disfuncţionalitate gravă a sistemului de încarcerare. In februarie, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, anunţa că amenzile aplicate României de Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza condiţiilor de detenţie s-au ridicat, anul trecut, la 1,6 milioane de euro.