Proiectul legii pensiilor aprobat de guvern
Executivul de la Bucureşti promite majorarea substanţială a pensiilor în 2024.
Bogdan Matei, 10.11.2023, 11:55
Majoritatea celor aproape cinci milioane de pensionari români sunt printre cei mai pauperi vârstnici din Uniunea Europeană. În septembrie, o pensie medie lunară era, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), de 2.108 lei, adică echivalentul a puţin peste 400 de euro. Inflaţia, care a făcut să explodeze valoarea facturilor şi preţurile la alimente ori medicamente, a măcinat suplimentar, în anii din urmă, puterea de cumpărare a pensionarilor. De dreapta ori de stânga, monocolore sau de coaliţie, toate guvernele post-comuniste de la Bucureşti au promis mai multă grijă faţă de bătrâni, iar actualul Executiv PSD-PNL s-ar vrea perceput drept campion al generozităţii, primul care măreşte pensiile de două ori într-un an.
Joi, o nouă lege a pensiilor a fost adoptată de Guvern, cu toate avizele necesare, dar, notează presa, pe fondul unor asperităţi între ministerul Muncii, condus de social-democraţi, şi cel al Finanţelor, cu şef liberal. Şedinţa Cabinetului a fost amânată ore în şir, fiindcă PSD şi PNL aveau cifre diferite în legătură cu impactul bugetar al majorării pensiilor. Liberalii spuneau că acesta va fi de circa trei procente din Produsul Intern Brut, mult mai mare decât se estimase iniţial, în timp ce social-democraţii afirmau că partenerii de guvernare nu se se uită acolo unde trebuie.
În cele din urmă, s-a convenit ca majorarea să aibă loc în două etape, una pe 1 ianuarie, cu 13,8 procente pentru toată lumea, şi cealaltă pe 1 septembrie, prin recalculare. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, susţine că, graţie recalculării, nu vor mai fi inechităţi nici între românii care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în perioade diferite, nici între femei şi bărbaţi.
Una peste alta, pensiile vor creşte cu 40% până la sfârşitul anului viitor. Premierul Marcel Ciolacu, care este şi lider al PSD, doreşte o procedură accelerată în Parlament, pentru ca acesta să adopte legea până pe 20 noiembrie, iar ea să intre în vigoare de la 1 ianuarie.
După şedinţa de guvern, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a scris că majorarea pensiilor este o prioritate, dar şi o responsabilitate pentru guvern, care trebuie să se asigure că menţine stabilitatea financiară a ţării.
Şeful său de partid, Nicolae Ciucă, care-i şi preşedinte al Senatului, a scris şi el că PNL este cel care a susţinut întotdeauna creşterea pensiilor, dar a insistat că a făcut-o în condiţii sustenabile.
Mass-media menționează că proiectul legii pensiilor a fost convenit și cu experții Băncii Mondiale, iar la negocieri au participat atât ministrul Muncii, cât și ministrul Finanțelor.
Din opoziţie, USR acuză cele două partide din coaliția de guvernare că au devalizat bugetul României timp de doi ani, iar astăzi vedem consecințele: nu sunt bani pentru legea pensiilor.