Proiectul de buget, în Parlament
Parlamentarii români se concentrează, în aceste zile, asupra bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale pentru anul viitor. Sâmbătă este termenul stabilit pentru finalizarea dezbaterilor în comisii, adoptarea fiind prevăzută până pe 21 decembrie.
Corina Cristea, 11.12.2017, 12:14
În Parlamentul de la Bucureşti, dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul viitor au intrat în linie dreaptă, deputaţii şi senatorii români stabilindu-şi să definitiveze acest demers cu patru zile înainte de Crăciun. Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale au fost distribuite, săptămâna trecută, parlamentarilor, care au putut depune de atunci amendamente, iar propunerile, centralizate pe ordonatori principali de credite, urmează să fie discutate în comisiile parlamentare de specialitate. Numărul amendamentelor depuse este de ordinul miilor, între altele, cerându-se alocarea de resurse consistente pentru continuarea lucrărilor la centura Bucureştiului, consolidarea clădirilor cu grad seismic ridicat, continuarea lucrărilor la metroul bucureştean, programe şi acţiuni pentru diaspora sau pentru construirea mai multor grădiniţe şi creşe.
Construit pe o creştere economică de 5,5%, bugetul prevede fonduri mai mari pentru domeniile care au foarte mare nevoie de susţinere. Sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt priorităţile, declară premierul Mihai Tudose: Creşterile fiind de 17% la sănătate, 16% la educaţie, iar pe investiţii o creştere cu 42% faţă de 2017.”
Potrivit proiectului aprobat sătămâna trecută de guvern, agricultura este un alt domeniu spre care vor fi direcţionaţi mai mulţi bani. Proiecţia pentru 2018 este una echilibrată, corect şi bine construită, susţine principalul partid al coaliţiei aflate la guvernare în România, PSD. Social-democraţii spun chiar că lucrurile ar putea să stea chiar mai bine decât s-a luat în calcul, pentru că speranţele sunt ca în 2018 creşterea economică să depăşească estimările.
Din opoziţie, însă, lucrurile se văd altfel. Implementarea acestui buget va fi una dintre cele mai mari încercări pentru coaliţia de guvernare, spune unul dintre exponenţii acesteia, deputatul PMP, Eugen Tomac: Calculul pe care l-au avut dă greş. Dă greş pentru că sunt sute deja de primării în ţară care nu mai au bani pentru salarii.”
Părerea generală în opoziţie este că accentul trebuie pus pe canalizarea resurselor pentru dezvoltare. Potrivit proiectului aprobat de guvern, cheltuielile de personal cresc cu 11,6 miliarde de lei (circa 2,5 miliarde de euro) faţă de anul acesta, pe fondul aplicării legii salarizării, dar şi cheltuielile cu investiţiile vor fi mai mari cu 13 miliarde de lei (circa 2,8 miliarde de euro). Forma finală va fi decisă în plenul parlamentului, unde dezbaterile ar urma să înceapă pe 18 decembrie.