Proiectul bugetului de stat, în dezbatere
Proiectul bugetului de stat pentru 2019 suscită critici nu doar din partea opoziţiei de dreapta, ci şi din interiorul coaliţiei guvernamentale de la Bucureşti
Bogdan Matei, 04.02.2019, 12:15
România a intrat în februarie, dar nu are, încă, buget de stat pentru 2019. Publicat abia joi pe site-ul ministerului de Finanţe, proiectul va fi adoptat, oficial de către Executivul PSD-ALDE, foarte probabil după ce va fi suferit corecţii. Punctul de plecare al bugetului de stat e un Produs Intern Brut care ar urma ar urma să ajungă la 1022 de miliarde de lei (echivalentul a peste 200 de miliarde de euro).
Proiectul prevede o creştere economică de 5,5%, o inflaţie de 2,8 şi un deficit de 2,5 procente din PIB. Vor fi privilegiate ministerul Sănătăţii, căruia i se alocă 64% mai mult decât anul trecut, Transporturile, cu fonduri suplimentare de peste 54%, şi Educaţia, cu aproape 47%. Mai puţini bani merg la ministerele Mediului de Afaceri, Comunicaţiilor şi Energiei. Cheltuielile bugetare, multe destinate salariilor, pensiilor şi măsurilor de asistenţă socială, vor fi mai mari cu circa 30 de miliarde lei decât veniturile.
Ministrul social-democrat al Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirmă că a redactat un proiect de buget pe care-l numeşte revoluţionar, menit să sprijine sănătatea şi educaţia. Obiecţiile faţă de proiect au apărut, însă, imediat. Propriul şef de partid al lui Teodorovici, Liviu Dragnea, le-a cerut atât acestuia, cât şi premierului Viorica Dăncilă să analizeze posibilitatea ca o parte din sumele alocate în plus serviicilor speciale să fie redirecţionate către domenii importante, precum sănătatea. Un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România a vitaminei D sau unul de prevenire şi combatere a diabetului sunt tot programe de siguranţă naţională – a afirmat liderul PSD.
Comentatorii avertizează că nu e defel limpede dacă, după ce va suferi modificările legate de sumele pentru serviciile secrete, proiectul de buget nu va avea nevoie şi de un nou aviz al CSAT, obligatoriu când e vorba de banii alocaţi securităţii. Prima voce a opoziţiei de dreapta, PNL critică fără menajamente proiectul de buget pe 2019, despre care spune că se bazează pe premize false în ceea ce priveşte inflaţia şi creştere economică.
Preşedintele partidului, Ludovic Orban, apreciază că sumele alocate pentru investiţii şi educaţie sunt nerealiste, că Guvernul nu-şi îndeplineşte obligaţiile în privinţa programului de înzestrare a Armatei şi că bugetele locale pierd. Deopotrivă liberali ori social-democraţi, primarii marilor oraşe sunt de aceeaşi părere. Ei acuză faptul că, deşi au fost alocaţi mai mulţi bani pentru administraţia locală, primăriile ar urma să preia de la bugetul central o mare parte din cheltuielile sociale. Rivala cea mai vocală a lui Dragnea în partid, edilul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis o scrisoare deschisă către bucureşteni, în care afirmă că oraşul va pierde 180 de milioane de euro, adică aproape un sfert din buget.