Proiecţii bugetare 2013
Guvernul de la Bucureşti condus de premierul Victor Ponta a propus, pentru 2013, disciplină bugetară, sprijinirea mediului privat şi echitate socială.
Daniela Budu, 11.01.2013, 18:20
Guvernul de la Bucureşti condus de premierul Victor Ponta a propus, pentru 2013, disciplină bugetară, sprijinirea mediului privat şi echitate socială, după ce, în ultimii patru ani, principalele elemente de politică fiscală şi bugetară au fost, potrivit actualului executiv, austeritatea, subdezvoltarea şi inechitatea. Guvernul estimează, pentru anul acesta, venituri bugetare de 46 de miliarde de euro şi cheltuieli de 49 de miliarde, ceea ce reprezintă un deficit bugetar de 3 miliarde. În ceea ce priveşte categoriile de cheltuieli, premierul Victor Ponta a declarat:
Avem de plătit 10,2 miliarde de euro salarii pentru personalul bugetar. Adică: medici, profesori, poliţişti, pompieri, funcţionari publici, parlament, administraţie locală, judecători, tot ceea ce înseamnă personal plătit din ban public. Pensii 11,1 miliarde de euro, în condiţiile în care avem 4,5 milioane de angajaţi, peste 6 milioane de pensionari. Investiţii 7,8 miliarde de euro, cheltuieli cu bunuri şi servicii, adică funcţionarea instituţiilor statului, 7,6 miliarde. Cheltuieli cu asistenţa socială 4,4 miliarde, dobânzile 2,5 miliarde, subvenţii 1,1 miliarde, contribuţia României la bugetul UE 1,4 miliarde, alte transferuri şi cheltuieli 2,9 miliarde de euro.”
Pentru 2013, Executivul român şi-a fixat o ţintă prudentă de creştere economică de 1,8% din PIB. Proiectul de buget este construit pe un PIB de 140 miliarde de euro, un sistem fiscal bazat pe cota unică de impozitare şi un curs valutar de 4,5 lei pentru un euro. Proiecţia bugetară nu permite majorarea salariilor şi pensiilor, însă sunt prevăzuţi bani pentru aducerea salariilor la nivelul din iunie 2010 şi indexarea pensiilor cu 4%. Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar convenită cu FMI, executivul român şi-a propus reorganizarea sistemului de colectare a taxelor, combaterea evaziunii fiscale şi, nu în ultimul rând, reducerea cheltuielilor. Referindu-se la cheltuieli, Victor Ponta a explicat:
Anunţ decizia guvernului ca în 2013 parlamentul să rămână la nivelul de buget din 2012, chiar dacă numărul parlamentarilor a crescut. Practic, suma alocată pentru fiecare parlamentar va fi mai mică şi este un semn de responsabilitate şi un exemplu pe care îl dai, că începi de acolo de unde trebuie început când faci reduceri de cheltuieli”. Despre apropiata evaluare a delegaţiei FMI, premierul spune că vor fi constatate lucruri pozitive, dar şi restanţe.
Victor Ponta: Avem şi realizări, cele care ţin de ajustarea fiscal-bugetară, avem şi restanţe, în special la companii. Dacă avem, în acest moment, manageri privaţi doar la TAROM, la CFR Infrastructură, trebuie să avem şi să accelerăm procedura şi în celelalte companii de stat”. Primul ministru a adăugat că nu se poate vorbi de un nou acord cu FMI, până când nu se finalizează cu bine cel actual.