Proiecte româno-bulgare
La Bucuresti, a avut loc, joi, o intalnire intre ministrii de Externe ai Romaniei si Bulgariei. O sinteza a principalelor subiecte discutate de cei doi diplomati.
Valentin Țigău, 23.08.2013, 13:18
Bulgaria si România – în calitate de tari vecine si de membre ale UE si ale NATO – împartasesc valori si interese comune, iar aceasta este o premiza excelenta pentru consolidarea relatiilor la nivel bilateral, regional si european, a declarat joi, la Bucuresti, ministrul bulgar de externe, Kristian Vigenin, în cadrul unei întrevederi cu omologul sau român, Titus Corlatean. Unul dintre principalele scopuri ale vizitei sale a fost pregatirea celei de-a doua sedinte comune a guvernelor de la Sofia si de la Bucuresti, care va avea loc, la Varna, în a doua jumatate a lunii septembrie.
“Ne-am propus sa acceleram negocierea si semnarea mai multor acorduri bilaterale si sa avansam în implementarea mai multor proiecte de cooperare sectoriala intre tarile noastre”, a spus Titus Corlatean, la conferinta de presa de dupa intrevedere. Intre aceste proiecte se numara construirea unei noi hidrocentrale pe Dunare si finalizarea, pana in decembrie, a interconectorului de gaze Giurgiu(Romania) – Ruse(Bulgaria).
Titus Corlatean a salutat inaugurarea, recenta, a Podului Calafat-Vidin peste Dunare, confirmând interesul Romaniei de a continua constructia de noi asemenea obiective. Ministrul a mai aratat ca discutiile bilaterale au vizat importanta pastrarii identitatii comunitatilor bulgara din România si româno-vlahe din Bulgaria, pentru sprijinirea proiectelor culturale legate de educatie. El a subliniat ca minoritatile reprezinta punti solide între România si Bulgaria. “Delimitarea spatiului maritim în Marea Neagra si relatiile cu minoritatile sunt singurele lucruri care trebuie ajustate în relatia dintre România si Bulgaria”, a recunoscut si ministrul bulgar de Externe, Kristian Vigenin. Pe de alta parte, la intalnire, s-a subliniat ca România si Bulgaria, desi au îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la Schengen, vor trebui sa continue demersurile pe lânga tarile care mai au semne de întrebare cu privire la nivelul de pregatire a celor doua tari.
“Vom comunica, ne vom transmite informatiile primite, ne vom consulta si vom lucra pentru atingerea acestui obiectiv, pe baza solutiei de aderare la Schengen în doua etape, evocata, la Bucuresti, de prim-ministrul Republicii Franceze, a spus ministrul roman de Externe Titus Corlatean. O prima etapa ar presupune aderarea la saptiul Schengen cu punctele de frontiera de pe aeroporturi.