Proiecte pentru 2023
Guvernul de la București are ca priorități, pentru acest an, sănătatea, educaţia şi investiţiile.
Leyla Cheamil, 09.01.2023, 11:30
Sănătatea, educaţia şi investiţiile, inclusiv atingerea ţintelor şi jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență sunt principalele domenii care vor beneficia, în acest an, în România, de o mai mare atenţie. După cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă, proiecte bine conturate și asumate care vizează aceste sectoare au fost agreate la nivelul coaliţiei de guvernare, dar şi cu partenerii din Uniunea Europeană sau cu cei cu care România are parteneriate strategice.
Nicolae Ciucă a atras, însă, atenția că, pentru realizarea acestora, este nevoie de solidaritate, de empatie la nivel naţional, de dialog cu partenerii sociali, de colaborare cu toate instituţiile, de o mai bună colaborare între ministere şi de stabilitate politică.
Am discutat, deja, să finalizăm şi să agreăm, în continuare, pachetul de legi ale Educaţiei, urmând ca, odată ce va începe noua sesiune parlamentară, să avem asigurat pachetul de legi care va intra în dezbatere în Parlamentˮ, a afirmat prim-ministrul.
Executivul a lansat, deja, în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, doctorat, postdoctorale şi cercetare. Cuantumul bursei lunare va fi de cel puţin 1000 de euro, iar statul român va asigura inclusiv plata transportului din România până la locul de desfăşurare a stagiului şi retur. După finalizarea stagiului, bursierul îşi va relua studiile universitare sau postuniversitare în ţară.
Prin această măsură, se pot forma specialişti în domenii de maxim interes pentru România, precum cel energetic, bioeconomie, econanotehnologii, afaceri transatlantice, relaţii internaţionale, diplomaţie sau guvernanţă europeană, este de părere ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Potrivit acesteia, posibilitatea efectuării unor astfel de stagii universitare va îmbunătăţi calitatea şi, în același timp, aplicabilitatea cercetării româneşti prin sincronizarea cu noile tendinţe de cercetare. În ceea ce privește sistemul medical, Guvernul are în vedere măsuri care vizează îmbunătăţirea acestuia cum ar fi modernizarea spitalelor prin PNRR sau prin proiecte europene.
Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă estimează că, la sfârşitul anului, România ar putea atinge un grad de absorbţie a fondurilor europene de aproximativ 95%. Într-o postare pe o reţea de socializare, şeful guvernului reaminteşte că Bucureștiul a primit, anul trecut, de la Bruxelles peste 11 miliarde de euro, cea mai mare valoare de la admiterea în blocul comunitar. El spune că, anul trecut, rata de absorbţie a crescut de la 50 la peste 70%. Banii europeni care intră în România trebuie să susţină, în primul rând, investiţiile, afirmă premierul Nicolae Ciucă, astfel încât economia naţională să poată rezista provocărilor sau efectelor care se resimt sau se vor resimţi la nivelul economiei europene sau mondiale.