Proiecte americane în România
Numeroase companii din Statele Unite vor veni la Bucureşti, în vederea creării de parteneriate de afaceri cu firme româneşti.
Roxana Vasile, 12.10.2017, 13:00
Toate întâlnirile la nivel înalt româno-americane au avut, cel puţin într-un trecut apropiat, acelaşi leitmotiv: ar fi extraordinar dacă relaţiile dintre Bucureşti şi Washinton ar fi la fel de prolifice şi în domeniul economic pe cât sunt în cel politic şi militar, în baza Parteneriatului strategic care leagă cele două ţări. Paşi concreţi în acest sens vor fi făcuţi în curând, Guvernul american, prin Departamentul Comerţului, urmând să organizeze, în perioada 18-20 octombrie, la Bucureşti, Trade Winds – cea mai mare misiune comercială anuală organizată de Executivul SUA, al cărei scop este să pună în legătură companiile americane şi străine, în vederea creării de parteneriate de afaceri.
La această a 10-a ediţie a Trade Winds vor participa zeci de companii importante din Statele Unite, iar domeniile lor de interes sunt apărare, agricultură, auto, construcţii, energie, tehnologie aerospaţială, de protecţie a mediului şi în domeniul sănătăţii, procesarea alimentelor, ambalare şi echipamente industriale.
Tot în baza colaborării româno-americane, pe de altă parte, ministerul Economiei şi compania Romarm, prin Uzina Mecanică Bucureşti, au semnat cu General Dynamics un Memorandum de înţelegere şi un Acord de Colaborare. Cele doua părţi se angajează să colaboreze pentru producerea şi livrarea de vehicule blindate Piranha 5 către Ministerul român al Apărării. Sunt stabilite, totodată, acţiunile viitoare ce au drept scop constituirea unei societăţi mixte între Uzina Mecanică Bucureşti şi compania General Dynamics, care să producă vehicule blindate pentru Armata României. În această perspectivă, angajaţi ai Uzinei Mecanice Bucureşti vor fi trimişi la specializare în Elveţia. Cu precizări, ministrul Apărării, Mihai Fifor: Tehnic vorbind, începând cu transportorul cu numărul 31, acestea vor fi produse în Uzina Mecanică Bucureşti, ceea ce ne-am dorit în permanenţă. În prima fază, se trimit oameni de la Uzina Mecanică Bucureşti … din câte am înţeles eu deja sunt selectaţi … vor fi trimişi la uzinele Mowag, în Elveţia, pentru şcolarizare. Primele 30 de transportoare care se realizează acolo, la Mowag, sunt destinate tocmai pregătirii personalului care urmează să preia producţia la Uzina Mecanică Bucureşti.
Tot Mihai Fifor a precizat că producţia primelor vehicule blindate Piranha 5 la Uzina Mecanică Bucureşti ar putea începe cel mai probabil la sfârşitului anului viitor. Între timp, în domeniul auto civil, la Uzina Ford din Craiova a fost lansată producţia modelului EcoSport. Americanii au anunţat că vor face investiţii de circa 200 de milioane de euro, pentru ca liniile de producţie să fie transformate şi pregătite pentru producţia SUV-ului care, până în prezent, a fost importat, pentru piaţa din Europa, tocmai din India. Din momentul preluării uzinei de la Craiova, în 2008, Ford a investit peste 1 miliard de euro în facilităţile de producţie din România.