Proiecte americane în România
România va avea tehnologie şi expertiză americană pentru construirea a două reactoare nucleare. Cooperarea ar urma să asigure în zece ani independenţa energetică a ţării şi surplus pentru export.
Corina Cristea, 12.10.2020, 11:25
Proiectată să funcționeze cu cinci unități, centrala nucleară de la Cernavodă, singura de acest tip din România, are și în prezent finalizate, la 24 de ani de la punerea în exploatare a primului reactor, în 1996, doar două unități. Acestea asigură cam 20% din necesarul de energie electrică al țării, iar între timp destinația unității 5, a cărei construcție începuse în 1987, a fost schimbată. Pentru construirea unităților 3 și 4 – aflate în conservare din 1992, în stadiu de realizare de circa 15% – s-au tot căutat soluții de-a lungul timpului, iar discuțiile avansaseră considerabil cu China în ultimii ani.
În vara acestui an, însă, Bucureștiul a reziliat contractul, iar zilele trecute, un acord interguvernamental între România și SUA a fost parafat, la Washington. Este un acord de colaborare în domeniul nuclear civil, pentru retehnologizarea unităţii 1 şi construcţia reactoarelor 3 şi 4, tot cu tehnologie canadiană CANDU, ca și în cazul unităților deja funcționale. Odată intrate în funcțiune, reactoarele 3 și 4 vor dubla actuala capacitate de producție de electricitate a centralei. Acordul cuprinde şi o colaborare universitară în domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o nouă tehnologie a reactoarelor mici, modulare, pe care americanii o dezvoltă, a declarat ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu, care a semnat documentul din partea Bucureștiului.
Proiectul ar urma să fie realizat în următorii zece ani, de un consorţiu de companii din Statele Unite, România, Canada şi Franţa, condus de o firmă americană şi cu sprijin financiar din partea partenerilor implicaţi. Potrivit unui comunicat al Departamentului american al Energiei:Acest acord istoric va pune bazele utilizării de către România a expertizei şi tehnologiei Statelor Unite şi subliniază importanţa parteneriatului strategic dintre Statele Unite şi România, ca şi angajamentul comun pentru securitatea energetică în regiune. Energia nucleară este crucială în a asigura faptul că România are resurse de energie electrică fiabile, accesibile şi fără emisii.
Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat,a subliniat ambasadorul SUA în România. Adrian Zuckerman a dezvăluit că este în pregătire şi un uriaş proiect de infrastructură: Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Portul românesc Constanţa, la Marea Neagră, de Portul polonez Gdansk, la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo.