Proiect european de gazoduct
Banca Europeană de Investiţii acorda României un împrumut de 50 milioane de euro pentru finanţarea unui proiect important - conducta care leagă resursele de gaze nou identificate în Marea Neagra de reţelele naţionale şi europene de transport de gaze.
Leyla Cheamil, 19.12.2018, 12:13
Se lucrează la gazoductul finanţat de Comisia Europeană, care va traversa Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Luni, ministerul Economiei de la Bucureşti a anunţat că Banca Europeană de Investiţii acordă Transgaz, operatorul sistemului național romanesc de transport al gazelor naturale, 50 de milioane de euro pentru finanţarea conductei, prima tranşă a unui împrumut aprobat de 150 de milioane de euro. Tranzacţia este susţinută de Fondul European pentru Investiţii Strategice, pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut drept Planul Juncker.
De asemenea, ca parte a proiectului, Banca Europeană de Investiţii va sprijini Transgaz în elaborarea unei evaluări strategice de mediu pentru planul său de dezvoltare pe 10 ani.
Conducta va conecta resursele de gaze naturale ale României de la ţărmul Mării Negre atât cu reţeaua naţională de transport de gaz, cât şi cu coridorul BRUA. Vor fi conectate sistemele de transport din Europa de Sud-Est cu cele ale Europei Centrale şi de Vest. Mai mult, această conexiune la reţeaua europeană de transport de gaz va permite exportul către ţările europene vecine. Proiectul anunţat de forul european vizează construirea unei conducte de transport de 308 kilometri şi a infrastructurii de suprafaţă necesare.
Conducta va fi conectată la sistemul existent de transport al gazelor şi la noul coridor BRUA din localitatea Podişor situată la vest de Bucureşti. Vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic, a salutat acest proiect despre care a spus că va contribui la sporirea securităţii energetice şi a diversificării în regiune, deja caracterizată de o vulnerabilitate severă faţă de aprovizionarea cu gaze naturale.
“Este o altă cărămidă în construcţia Uniunii noastre Energetice, ceea ce face ca energia în UE să fie mai sigură, mai accesibilă şi mai sustenabilă”, a mai spus Maros Sefcovic, care a precizat, în acelaşi timp, că este o veste bună pentru consumatorii ale căror facturi la gaze vor scădea.
“Este un angajament ferm în ceea ce priveşte securitatea energetică a României şi o dovadă a capacităţii României de a dezvolta şi implementa proiecte strategice, cu impact pozitiv asupra întregii Uniuni Europene, a declarat şi ministrul român al Economiei, Niculae Bădălău. La rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, consideră că este de importanţă strategică racordarea gazului produs în Marea Neagră la sistemul naţional de transport pe piaţa românească, dar şi a Uniunii Europene. El spune că sprijinul financiar al Băncii Europene de Investiţii va contribui în mod semnificativ la extinderea infrastructurii naţionale de transport al gazelor