Program pentru înzestrarea armatei
Ministerul Apărării va cumpăra corvete construite în România, dar şi 20 de aparate F16.
Mihai Pelin, 17.03.2017, 11:52
După ce Apărarea a primit, în premieră, 2% din PIB în acest an, programul de înzestrare a armatei române continua, iar un nou proiect al Executivului vizează construirea unor corvete chiar în România. Guvernul a abrogat o hotărâre care prevedea achiziţionarea de nave militare din străinătate şi a decis că acestea să fie construite la un şantier naval românesc. Ministrul apărării, Gabriel Leş, a precizat că hotărârea din 2016 a Guvernului, condus atunci de tehnocratul Dacian Cioloş, legată de înzestrarea Armatei cu aceste corvete a fost abrogată. Aceasta pentru că documentul nu îndeplinea cerinţele legale, potrivit cărora este necesară o hotărâre a Parlamentului pentru investiţii ce depăşesc 100 de milioane de euro.
Ministrul a explicat că planul de înzestrare a Armatei va fi reluat acum cu respectarea legii şi se va trimite Parlamentului un memorandum pentru aprobare, astfel încât corvetele să fie realizate integral în România. Gabriel Leş: “Integrarea acestor produse se va face în România, într-un şantier naval din ţară. Nu specific un anumit tip de şantier. Eu sper că în 6 – 7 luni de zile să avem semnat un astfel de contract.”
Totodată, Gabriel Leş a anunţat că România intenţionează să cumpere alte avioane multirol de tip F16, pe lângă escadrila pe care Forţele Aeriene o au în prezent: “Dorim achiziţionarea a cel puţin 20 de avioane F16, cu intenţia de a revitaliza aceste aparate. Vor fi proceduri pe care le vom face în parlament, şi discutăm de finanţare multianuală şi de contracte multianuale, ceea ce îmi doresc foarte mult, mai ales că avem acest angajament politic de 2% din PIB. Vrem să integrăm cât mai mult în industria din România, fie că este privată, fie că este de stat.”
Primă escadrilă de F16 a fost livrată aproape în întregime, iar ultimele trei avioane urmează să ajungă în scurt timp. În 2013, România decidea să cumpere din Portugalia 12 aparate de tip F-16 folosite, contra sumei de 628 milioane de euro. Chiar dacă acest tip de avion a fost lansat în urmă cu aproape 40 de ani, el a fost modernizat între timp cu ultimele tehnologii si specificatii software, iar aparatele care au ajuns în România sunt pregatite sa interactioneze cu cele folosite de celelalte state NATO.
Celebrele F16 staţionează în prezent la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate şi ele special pentru acest tip de aeronavă. În opinia specialiştilor, România ar avea nevoie de 48 de avioane multirol, adică de cel puţin patru escadrile.