Prognoze privind prețul energiei
Prețurile la energie vor scădea anul viitor, arată o prognoză a Băncii Mondiale.
Corina Cristea, 27.10.2022, 11:30
După un salt de 60% în acest an, înregistrat pe fondul războiului pornit de Federația Rusă în Ucraina vecină, tarifele la energie vor scădea cu 11 procente anul viitor. Este prognoza Băncii Mondiale, potrivit căreia, o creştere economică mondială mai lentă precum şi restricţiile impuse în China din cauza Covid ar putea duce la o scădere chiar şi mai mare. În pofida acestei moderări, preţurile la energie vor fi totuşi cu 75% peste media lor din ultimii cinci ani.
Conform celui mai recent raport Commodity Markets Outlook, publicat miercuri de instituția financiară internațională, preţul mediu al unui baril de ţiţei Brent ar urma să fie de 92 de dolari în 2023, pentru a scădea până la 80 de dolari în 2024, dar cu toate acestea va fi cu mult peste media multianuală de 60 de dolari. Prognozele Băncii Mondiale mai arată că exporturile de petrol ale Rusiei ar putea să scadă până la două milioane de barili pe zi ca urmare a embargoului avut în vedere de Uniunea Europeană cu privire la petrolul şi gazele naturale din Rusia, la care se vor adăuga şi restricţiile care vizează asigurarea şi shipping-ul de petrol şi gaze ruseşti.
Embargoul la care se face referire este prevăzut să intre în vigoare luna viitoare. În plus, amintesc autorii raportului, Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) analizează un mecanism care nu a fost testat privind impunerea unui plafon prețului petrolului, iar această măsură ar putea afecta și ea livrările de petrol ale Rusiei. Analiza Băncii Mondiale ia în calcul și consecințele aprecierii dolarului american în timp ce valorile majorității monedelor economiilor în curs de dezvoltare au scăzut, situație care a condus la creşterea preţurilor la alimente şi combustibili.
Iar aceasta, avertizează instituția financiară, ar putea agrava insecuritatea alimentară, care afectează deja 200 de milioane de persoane din întreaga lume. Pentru că, spun autorii documentului, combinaţia dintre preţurile ridicate la materii prime şi deprecieri persistente ale monedelor se traduce într-o inflaţie mai mare în multe state.
În acest context, economiile emergente şi cele în curs de dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru o perioadă de şi mai mare volatilitate pe pieţele financiare şi de materii prime globale. Experții Băncii au calculat că deprecierile monetare au făcut ca aproape 60% din economiile emergente şi în curs de dezvoltare care importă petrol să se confrunte cu o majorare a preţului petrolului în monedele locale, după invazia rusească din Ucraina.
Prognoza Băncii Mondiale mai arată că atât preţurile la gaze naturale cât şi cele la cărbune sunt prognozate să scadă în 2023 faţă de valorile record atinse în 2022, însă preţurile la gaze naturale în Europa ar putea fi de aproape patru ori mai mari decât media lor din ultimii cinci ani.