Prognoze BNR privind inflaţia
BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru 2016 şi 2017. Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a anunţat că inflaţia va rămâne negativă până la finalul acestui an.
Leyla Cheamil, 05.08.2016, 13:16
Banca Naţională a României a revizuit în scădere prognoza de inflaţie atât pentru 2016, cât şi pentru 2017. Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a anunţat, joi, că indicele preţurilor de consum urmează să rămână în teritoriu negativ până la sfârşitul acestui an. El a menţionat că inflaţia anuală ar urma ca, în 2017, să reintre în intervalul de variaţie ţintit de către BNR, dar fără a depăşi 2,5%, iar în 2018 va ajunge în partea superioară a acestui interval.
Mugur Isărescu a explicat: “Pe plan intern riscurile se conturează în sfera politicii fiscale şi de venituri, în contextul anului electoral şi al absenţei acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale, precum şi ale efectelor adverse, gen rate de modificări ale legislaţiei în domeniul financiar. Contextul extern este marcat de incertitudini ridicate, legate de creşterea economică globală şi de redresarea economică a zonei euro, amplificate de rezultatul referendumului din Marea Britanie, de tensiunile geopolitice şi de dificultăţile din sistemul bancar european.”
Amintim că, în ultimul raport trimestrial asupra inflaţiei, publicat în luna mai, BNR estima un nivel al acesteia de 0,6% pentru finalul lui 2016 şi de 2,7% pentru 2017. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat că scenariul de bază relevă o traiectorie proiectată a ratei anuale a inflaţiei semnificativ mai joasă decât cea previzionată anterior, în contextul persistenţei la nivel global şi regional a unui nivel scăzut al inflaţiei. Acesta este de natură să afecteze comportamentul inflaţiei de bază, dinamica preţurilor volatile, dar şi cea a preţurilor administrate”, a spus Isărescu.
El a mai spus că noua prognoză păstrează profilul ascendent, în condiţiile presiunilor inflaţioniste exercitate de excedentul de cerere agregată şi de costurile unitare cu forţa de muncă. In iunie, rata anuală a inflaţiei a urcat până la -0,7%, de la -3,5% în luna mai.
Evoluţia a fost generată de eliminarea efectului scăderii TVA la alimente, din iunie 2015, din indicele anual, în condiţiile în care preţurile au scăzut în iunie faţă de luna anterioară, ca urmare a ieftinirii alimentelor. Potrivit BNR, menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ se datorează exclusiv efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016.