Prognoză optimistă a FMI
FMI şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze, în acest an, o creștere de 6%.
Roxana Vasile, 07.04.2021, 11:15
Economia mondială, greu încercată în 2020, dar stimulată, în prezent, de robustețea celei americane, ar urma să își revină mai repede decât s-a prevăzut atât anul acesta, cât și anul viitor – arată cele mai recente previziuni, de marți, ale Fondului Monetar Internațional. În 2020, recesiunea a fost istorică – spune FMI. Or, în 2021, se mizează pe o creștere economică la nivel mondial de 6%, iar în 2022 de 4,4%. “În ciuda incertitudinilor asupra evoluției pandemiei, se întrevede tot mai clar ieșirea din această criză sanitară și economică” a comentat, citată de Agenția France Presse, Gita Gopinath, economist-șef al instituției mondiale cu sediul la Washington, care se teme, totuși, de o revenire inegală, în mai mult viteze.
În zona euro, previziunile FMI sunt în ușoară creștere – 4,4 procente anul acesta. Germania ar urma să mizeze pe 3,6% avans economic, Franța – pe 5,8, Italia – pe 4,2 și Spania – pe 6,4%. De menționat, însă, că ritmul este insuficient pentru a anula contracția de 6,6% de anul trecut, pentru a-și reveni, Europa urmând să aștepte cel puțin până în vara lui 2022. Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările și în privința economiei româneşti.
Dacă în luna octombrie a anului trecut, Fondul estima că România va avea, în 2021, o creştere de 4,6%, conform noilor previziuni de marţi, PIB-ul ar urma să crească cu 6 procente. FMI şi-a îmbunătăţit şi estimările pentru 2022, până la un avans de 4,8%. În privința inflaţiei, FMI a revizuit în sus estimările, arătând că România ar urma să aibă o creştere medie anuală a preţurilor de 2,8% în 2021, faţă de un avans de 2,5% cât prognoza în toamnă, pentru a se reduce la 2,1% în 2022. De asemenea, deficitul de cont curent ar urma să se reducă foarte puţin, până la 5% din PIB în 2021 și până la 4,7 procente în 2022.
Premierul liberal, Florin Cîţu, a salutat drept “fantastice” veștile venite de la FMI, pe care le vede drept semnul încrederii pe care instituția financiară internațională o are în Guvernul de coaliție de centru-dreapta de la București. La rândul său, ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, a declarat că prognoza FMI confirmă drumul cel bun pe care se află autorităţile române.
“Creşterea economică prognozată de FMI este doar pe hârtie şi pentru camarila de dreapta; pentru români, este sărăcie” – afirmă, în schimb, președintele principalului partid de opoziție din Parlamentul de la București, social-democratul Marcel Ciolacu. El spune că preţurile la alimente şi utilităţi au explodat, puterea de cumpărare a scăzut dramatic, moneda unică europeană a ajuns la 5 lei și mai mult de jumătate din PIB este construit pe datorie, ceea ce înseamnă că România se umflă contabil, dar nu se dezvoltă economic şi social.